Despre postul cu apă

Despre postul cu apă

Am observat că tot mai mulți oameni înțeleg despre importanța unui repaus alimentar, intermitent, îndelungat sau mai scurt pentru sănătate sau schimbare. Se cunosc tot mai multe lucruri despre beneficiile postului cu apă, post negru cum mai este denumit, dar cam lipsește motivația pentru a-l pune în practică. Oricine își dorește să prevină boli, îmbătrânirea prematură, să se vindece și să lucreze la transformarea în bine a vieții fac postul cu apă. 

Și eu la început am fost așa, dar de câțiva ani încoace reușesc să practic în fiecare an, cel puțin o dată, postul total cu apă de 21 de zile. Totul ține de antrenament, de pregătire, se determinare. Țin și posturi mai scurte sau intermitente pentru a căpăta cât mai multă experiență în acest domeniu. Fac asta pentru că doresc să știu exact despre ce vorbesc atunci când spun ceva dar și pentru a putea da o recomandare credibilă celor care au nevoie și apelează la consilierea mea. Am căpătat experiență din practică și doresc să servesc cu ea celor interesați. Fiecare succes obținut mi-a dat mai multă încredere în ceea ce știu, cred și practic. 

Datorită acestui act terapeutic, viața multor oameni s-a schimbat în bine din mai multe puncte de vedere. Acest val al binelui continuă să meargă tot mai departe. 

Înainte de a continua, vă recomand să vizionați mai jos documentar despre care amintesc de mai multe ori în blog, pentru că îl consider important. Acest film explică multe lucruri de bază pentru cei care doresc să devină practicanți ai postului total cu apă. Acestea au devenit pentru milioane de oameni (credincioși, spirituali, creștini, iudei, budiști, atei, etc.) motivul pentru care au început să practice acest ritual.

Acest documentar m-a ajutat, și a contribuit la decizia mea de a-l adopta în stilul meu de viață nu doar de a face ocazional câte un post.

Mai jos postez informații și despre autofagie. Aceasta este în directă legătură cu postul cu apă. Pentru mine a fost revelația anului 2016 în acest domeniu, premiat cu Nobel, în același an. Putem spune deci că, în mod indirect, postul total cu apă a luat premiul Nobel. 

Postul cu apă

O nou pas major

Al doilea pas important l-am făcut după ce am aflat că premiul Nobel din 2016 a fost dat pentru descoperirile legate de procesul de autofagie. Ce este autofagia? Autofagia este un proces de curățare, reciclare și regenerare celulară, iar mecanismele autofagiei sunt activate de postul fără hrană solidă, fără alimente. Este vorba despre înfometare controlată, despre lucrurile bune care se întâmplă în organismul nostru în lipsa temporară a hranei solide. Prin procesele autofage organismul elimină toxinele, virusi, bacterii, reciclează componentele celulelor deteriorate sau bolnave și le transformă în energie la post intermitent sau prelungit doar cu apă. Fenomenul autofagiei are 2 premii Nobel de medicină. Ultimul a fost obtinut recent în 2016 de un omul de știintă japonez, care a demonstrat procesele de autofagie în organism în timpul foamei voluntare, controlate.

Christian de Duve Nobel 1974
Yoshinori Ohsumi Nobel 2016

Am putea spune că premiul s-a dat în mod indirect, pentru postul cu apă.

Să citim mai jos despre asta.

Yoshinori Ohsumi, profesor specializat în biologie celulară, la Institutul Tehnologic din Tokyo, a câștigat premiul Nobel pentru Medicină anul trecut, datorită descoperirilor sale în domeniul mecanismelor autofagiei.

Autofagia (cuvânt care provine din greacă auto – singură, fagein – a mânca. Autoconsuma.) este un proces prin care celula eukariotică își poate recicla o parte a conținutului ei.

Autofagia este un proces fundamental în celule despre care oamenii de ştiinţă cred că ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului şi a demenței. 

Cercetătorul japonez specializat în biologie celulară a descoperit dieta care, bazându-se pe reducerea programului de alimentaţie, duce la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la scăderea în greutate.

Principiul ajută şi la protecţia împotriva cancerului de piele, scade riscul cancerului de sân şi al apariţiei tensiunii arteriale.

Profesorul japonez a descoperit 15 gene esențiale pentru autofagie.

Descoperirile lui Ohsumi duc la o nouă înțelegere a proceselor prin care celula își reciclează conținutul. Autofagia este un proces de importanță fundamentală în numeroase procese fiziologice, cum ar fi adaptarea la înfometare sau răspunsul la infecții. Mutațiile genelor responsabile pentru autofagie pot cauza boli, iar procesul are legătură inclusiv cu cancerul și bolile neurologice, arată comitetul Nobel.

Mulţumită lui Ohsumi, știm acum că autofagia controlează funcții fiziologice importante, în care componentele celulare sunt degradate și reciclate. Autofagia furnizează „combustibilul” și construiește blocurile necesare pentru reînnoirea componentelor celulare. În plus, autofagia este un proces esențial de răspuns celular la înfometare și alte tipuri de stres. În cazul infecțiilor, autofagia poate elimina bacteriile și virusurile care invadează celula. Autofagia contribuie, de asemenea, la dezvoltarea embrionilor și la diferențierea celulelor.

Celulele pot folosi autofagia pentru a elimina proteinele deteriorate, un mecanism de control care este esențial pentru contracararea consecințelor negative ale îmbătrânirii. S-a demonstrat ca există legături cu autofagia şi în boala Parkinson, diabetul de tip 2 și alte boli ale bătrâneții.

În prezent, se fac cercetări intense pentru a pune la punct medicamente care să se concentreze pe autofagie.

(Sursa: adev.ro/pbbbqw, https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/premiul-nobel-pentru-medicina-2016-revine-unui-cercetator-japonez-579614

(Foto Yoshinori Ohsumi: www.britanicca.com)

Povestea lui și pe siteul https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2016/ohsumi/biographical/

Mai pe românește spus, foamea controlată și benevolă, ajută organismul să consume, să ardă, cam tot ce ne face rău din interior aducând echilibru și contribuind astfel la vindecarea multor afecțiuni și boli dar cel mai mult la prevenirea acestora.

Un metabolism echilibrat poate pune în funcțiune medicul nostru interior, sistemul imunitar, care este primul afectat de abuzuri alimentare, poluare, stres, gândire negativă, hrană nesănătoasă, fumat, droguri, exces de alcool, lipsa odihnei și alți factori. Ce este extraordinar în toate astea, e faptul că reglându-se aceste lucruri în organism într-o mare măsură, beneficiile se răsfrâng din plin asupra noastră și la nivel psihic, emoțional și spiritual.

Aflăm deci că beneficiile repasului alimentar sunt multiple și depășesc cu mult granițele științei, însă această veste este o încurajare importantă pentru oamenii care nu mai doresc să ia antibiotice după primul strănut și care își doresc un stil de viață mai echilibrat. Acum putem pune în practică acest ritual cu mai mult curaj și datorită acestor descoperiri. Postul total cu apă a fost ridicat din adâncimile unor tradiții religioase ce păreau inutile, la un nivel pe care de fapt îl merita dintotdeauna.

Un lucru important de amintit este acela că autofagia fără apă este periculoasă. Postul fără apă este periculos și nu este recomandat sub nici o formă. Eu l-am testat odată timp de 3 zile, dar am făcut-o în timp ce țineam postul normal cu apă. Nu am simțit nimic în plus, sau în minus. Nici rău, nici bine. Mă alimentasem bine cu apă înainte de a începe și nu a reprezentat nici un risc. Așa că dacă citiți undeva că postul total sau negru, este periculos, este adevărat, dacă se referă la postul fără lichide, fără apă și recomand a se evita.

 

 

In prezentarea video, imediat după minutul 43.

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2016
Yoshinori Ohsumi, profesor specializat în biologie celulară

Prezentarea profesorului

Dacă sunteți interesați de partea “tehnică” și de mecanismele procesului autofag aveți aici întreaga prezentare. Eu, nefiind nici om de știință, nici medic, la început nu am fost foarte interesat de detaliile acestea. Dar în timp am vrut să aflu mai multe, mai ales pe acest subiect. Deși am considerat că atâta timp cât funcționează, nu este necesar să cunosc fiecare detaliu, acum urmăresc cu interes descoperirile care ne pot ajuta.

De ce postul cu apă de 21 de zile?

După ce m-am documentat și l-am testat an de an, introducerea acestui ritual vindecător în viața câtor mai mulți oameni a devenit unul din obiectivele mele. Beneficiile pe care postul de 21 de zile le aduce, pot fi adevărate binecuvântări de care fiecare dintre noi se poate bucura. Primul pas pe care l-am făcut a fost datorită documentarului menționat mai sus. Acolo se menționează de mai multe ori. Apa poate pătrunde suficient de adânc în cele 21 de zile așa încât să poată spăla, curăța, oxigena și reseta sistemul organismului. Desigur că și o zi de post total este utilă însă pentru rezultate bune și durabile este necesar un parcurs mai lung.

M-am convins că împreună cu un stil de viață îmbunătățit, postul cu apă de 21 de zile poate fi răspunsul la multe întrebări pe care le avem. Poate fi soluția potrivită pentru a preveni dar și rezolva multe din problemele cu care ne confruntăm.

Desigur că există mai multe motive pentru care am ales postul de 21 de zile. Pe lângă faptul că cei care l-au practicat au avut rezultate excepționale, acesta se potrivește pentru mine. 21 de zile nu e exagerat de mult, nici nu e puțin și am văzut că își face bine treaba. Există și alte idei cu privire la utilitatea acestuia, despre care voi scrie în acest site. Unele din acestea au funcționat foarte bine și la mine.

Așadar vă invit să vă documentați, să vă pregătiți și să testați cu curaj acest dar minunat, postul cu apă, care este la îndemâna tuturor și pe deasupra, este și gratuit.

La ce ne mai ajută postul cu apă?

Calm, pace sufletească, concentrare.

Să îți dai un restart prin repaus alimentar nu e simplu dar uneori când pare tot mai dificil să continui postul început, apare acea determinare de a nu renunța la lucrurile simple care ne fac viața mai  interesantă și mai bogată.

Pe lângă starea de bine și slăbire, acest ritual ne ajută și în obținerea păcii minții, liniștei sufletești și a unui profund calm interior.

Am mai observat și creșterea capacități de concentrare pentru muncă, diverse proiecte de afaceri, educative, comunitare, religioase sau de alt fel.

Restart

Restartarea, resetarea organismului, a minții și spiritului, după ani de zile de stres, exces alimentare sau de alt fel, fumat, alcool, medicamente, o viață ocupată, cu probleme, cu neîmpliniri și frustrări, este unul dintre cele mai frumoase și utile cadouri pe care ni le putem oferi. Auzim aproape săptămânal că din nou un actor, prezentator TV, artist care abia a trecut de 50 de ani, a murit. La 50 de ani un bărbat trebuie să fie la o maturizare deplină, în putere, nicidecum bolnav și distrus. Așadar un restart periodic, mici schimbări în viața de zi cu zi, mai ales după vârsta de 30-35 de ani ne ajută să evităm astfel de consecințe dramatice.

(Re)găsirea unor valori

Asta ar fi un fel de Refocus. Repausul alimentar ne ajută să găsim bucuria și în valori diferite decât hrana sau cele materiale. Printre acestea pot fi și relațiile cu oamenii, cu viața spirituală, cu colegii, cu natura, cu noi înșine, în societate. Dacă veți reuși, veți observa cât de slab devine orgoliul și ambițiile motivate de egocentrism în prezența practicării postului total cu apă, și cât de puternice devin sentimentele frumoase și nobile ale ființei umane.

Prevenirea bolilor și afecțiunilor

Există nenumărate studii și cercetări care dovedesc că restricția calorică, repausul alimentar, autofagia, pot preveni definitiv boli care s-ar instala sau dezvolta crucial în organism dacă nu s-ar interveni în acest mod. Suprimarea celulelor bolnave și eliminarea deșeurilor proteice, virusurilor, surselor de stres, previn – dar și vindecă – zeci de afecțiuni și boli. Postul cu apă poate produce aceste binecuvântări extraordinare în organismul nostru.

Steroizi pentru transformarea vieții

Este interesant cum postul cu apă poate fi ca niște steroizi în aproape orice obiectiv pe care ni-l propunem. Dorești să fi mai bun în orice îți propui? La sport? În relații? În familie? În carieră? În viața spirituală sau în credința religioasă? În atingerea unor obiective materiale și financiare? Vrei să îți schimbi viața personală în bine? Postul cu apă funcționează precum un combustibil suplimentar pentru oricare din aceste acțiuni.