Blog

De ce postul cu apă de 21 de zile?

Postul cu apă / Transformare

De ce postul cu apă de 21 de zile?

După ce l-am testat cu succes timp de câțiva ani, am devenit interesat de încurajarea câtor mai mulți oameni pentru o schimbare în bine prin repausul alimentar, postul cu apă prelungit. Mulți dintre cei care practică postul cu apă au rezultate excepționale deoarece au înțeles cum să țină în mod inteligent, fără chin, fără stres. Sute de mii de oameni din orice pătură socială, religie, crez, sex, au ales să experimenteze beneficiile acestuia.

Mi-am adunat mai multe notițe în ultimii ani despre post, sănătate și multe altele. O parte din ele se leagă de subiectul propus aici așa că le-am pus împreună. Am mai scris și aici un articol asemănător cu acesta, dar mai scurt. În timp, voi mai aranja și actualiza articolul.

Beneficiile pe care postul de 21 de zile le aduce cu sine, sunt adevărate binecuvântări de care oricine se poate bucura. Există câteva articole în blog unde sunt descrise detaliat beneficiile multiple ale postului cu apă și intermitent dar mă voi referi aici în special la cel de 21 de zile. An după an, eu trăiesc noi experiențe care mi-au făcut viața mai bună, mai simplă, mai liniștită, dar și creativă și activă.

Există mai multe motive pentru care eu am ales postul cu apă prelungit, dar primul pas mai semnificativ a fost atunci când am aflat că organismul poate absorbi antioxidanții (din suplimente, legume, fructe) mult mai bine dacă acesta trece înainte prin cea mai eficientă metodă de detoxifiere: postul negru, sau postul cu apă. (Unii când spun post negru se referă la postul și fără hrană și fără apă, dar eu mă refer la post negru în care apa este inclusă.)

Am spus deseori că documentarul de la TV Arte France cât și premiul Nobel dat în 2016 pe autofagie, m-au convins definitiv să îl adopt ca stil de viață, nu doar să îl țin ocazional în scop terapeutic sau spiritual. Profesorul Yoshinori Oshumi, specialist în biologia celulară demonstrează în fața cremei oamenilor de știință și medicină din întreaga lume, 7 beneficii directe ale repausului alimentar prelungit explicând procesele de autofagie. Autofagia, autoconsumul intern, se produce în lipsa hrănirii organismului. Avem așadar, în mod indirect, premiul Nobel pentru postul cu apă.

Cel mai semnificativ beneficiu descoperit este capacitatea extraordinară a organismului de autovindecare prin suprimarea tumorilor canceroase în timpul postului, repausului alimentar. Iată o descoperire de top! Toate celelalte sunt foarte bune, dar acesta vine ca o mare speranță pentru prevenirea și vindecarea acestor boli considerate fără leac, în mod GRATUIT. În același timp devine aproape imposibilă creșterea și dezvoltarea acestora prin capacitatea de prevenție datorită postului prelungit cu apă. 

Și celelalte descoperiri merită amintite. Este vorba de încetinirea procesului de îmbătrânire și degradare a organismului, de eliminarea bacteriilor și virusurilor (inclusiv cele moștenite!), de curățirea intercelulară (inclusiv bolile degenerative-moștenite!), producția crescută de aminoacizi (foarte importantă) antigenul (pentru procesarea corectă a proteinelor), și fertilizarea sănătoasă. Aceste 7 beneficii directe au un impact extins și pot preveni sau vindeca direct sau indirect alte zeci de afecțiuni și boli. Este absolut extraordinară această descoperire. 

Desigur că și o singură zi de post, sau 3, 5 sau 7 zile sunt utile, și eu încurajez pe oricine la asta, însă pentru rezultate vizibile în situații dificile, este necesar un parcurs mai lung, dar nu exagerat de mult. Citind studii care spun clar că nu este considerat deloc periculos postul de 21 de zile în care se consumă zilnic apă, sau ceai fără zahăr, nu am avut ezitări. Și uite așa am reușit să trec de la 14 zile, primul meu mare record, la 21 de zile. Am avut răbdare cum mine însămi, altfel nu aș fi reușit.

Eu cred că 21 de zile nu e nici prea mult și nici prea puțin pentru cei care au căpătat experiență din posturile mai scurte. Acesta este potrivit pentru oamenii care doresc să prevină boli, să reseteze blocaje și să experimenteze ceva nou și util.

Fasting-ul de 21 de zile a devenit atât de cunoscut pentru beneficiile sale în ultimii 25 de ani, încât s-au creat pretutindeni grupuri și comunități terapeutice, cluburi de sănătate, clinici, chiar și comunități religioase care încurajează practicarea acestui ritual. Se promovează tot mai mult un stil de viață sănătos, echilibrat, cumpătat, cu valori legate de umanitate, spiritualitate, protejarea mediului, etc. 

Dacă în organism există multe toxine precum deșeurile proteice, virusuri, sau țesuturi bolnave care creează și tumori, cancer, boli diverse, organismul are nevoie de minim 10 zile de post cu apă pentru a începe să consume intensiv din aceste lucruri extrem de dăunătoare. Procesul de autofagie intră în funcțiune mai repede de 10 zile, dar din acest moment începe să se ocupe mai intens. 

Încă una din explicațiile legate de beneficii este aceea că apa poate pătrunde suficient de adânc în cele 21 de zile așa încât să poată spăla, curăța, oxigena și stimula resetarea organismului și împuternicirea sistemului imunitar. Ajunge până la nivel celular, nu doar zgârie suprafața. Se știe deja că postul acesta ajută la prevenirea stresului fiziologic, a bolilor, afecțiunilor dar și la vindecarea lor.

Dacă vrei să elimini kilogramele în plus, poți da jos aproape 1 kg/zi la postul de 21 de zile, pentru că organismul are timp să se pregătească pentru a consuma depunerile de grăsime. Când am făcut și alergare ușoară, am slăbit 900 gr – 1 kg pe zi începând din ziua a 3-a până în ziua a 14 – 15-a. După aceea am dat jos între 450 gr – 600 gr zilnic. Pe măsură ce mă apropiam de ziua 21 a scăzut ritmul de scădere a greutății. La început am slăbit 18 kg în 21-29 de zile. La revenirea din post, care trebuie făcută treptat, cu hrană ușoară, lichidă, gen smoothie, sucuri naturale, supe creme, încă continui să dai jos câteva kilograme timp de câteva zile, de aceea am scris 29 de zile. Dar cum am zis-o de multe ori, cifrele pot fi diferite de la caz la caz.

După fiecare post, în decurs de 5-6 luni am pus înapoi cam 3-5 kg la zona abdomenului, la burtă, dar niciodată nu am revenit la cele aproape 100 de kg pe care le-am avut cândva. Acum oscilez între 77 și 83 kg la o înălțime de 1,80 m. Având un job destul de sedentar, lucrând la birou aproape toată ziua, e un pic dificil să păstrez cele 77 kg intacte, dar metabolismul s-a echilibrat mult și diferența este uriașă față de trecut. În niciun an cifrele nu au fost la fel, dar ca experiență personală a fost tot mai bună. An de an devine tot mai interesant.

   That’s me. Always be positive. 🙂

Împreună cu un stil de viață îmbunătățit, postul cu apă de 21 de zile ne poate ajuta mai mult decât multe alte lucruri, pentru schimbarea pe care ne-o dorim.

Există un concept în psihologie care spune că 21 de zile este timpul potrivit pentru a dobândi obiceiuri noi. Poate că există o legătură și cu asta deoarece toți care țin postul prelungit își doresc să dobândească obiceiuri noi, nu doar să se vindece de boli și de răni vechi. 

Pe lângă medici și nutriționiști, mulți lideri religioși îi îndeamnă la post pe cei care doresc să aibă o viață mai liniștită, cu pace, mai spirituală, care doresc să fie călăuziți, să treacă cu bine prin probleme sau dificultăți. Ei spun că rugăciunea „are mare putere” atunci când e însoțită de post negru, adică de post total cu apă.

Iată, aveți la dispoziție 21 de zile dacă sunteți în căutarea unei regenerări duhovnicești, a unor experiențe spirituale și sufletești. Pacea minții și a sufletului poate inunda ființa întreagă și multe lucruri se pot schimba în bine în acele momente și după aceea. În acea stare de bine, se poate elibera mult mai ușor către postitor un „quatum momentum”, adică o inspirație, o revelație, un scop nou, un țel, o lumină, o binecuvântare, o bucurie, un entuziasm, o experiență, o direcție, un plus de putere și iubire pentru viață.

Și la nivel bio-chimic și psihologic putem obține beneficii multiple. Serotonina, oxitocina, melatonina, endorfinele și nu știu câte astfel de substanțe vindecătoare, se activează mult mai ușor în corp. Hormonii fericirii, bucuriei, emoțiilor pozitive se pot elibera mai bine și la stimuli mult mai simpli, sau chiar și fără stimuli, deoarece organismul nu mai este inhibat, canalele nu mai sunt înfundate, blocajele sunt reduse sau eliminate, iar aceștia se activează mai ușor. Așadar fluxul iubirii, păcii, fericirii, ideilor și inspirațiilor de tot felul poate începe să curgă într-un alt ritm în viața postitorului. Dacă acestea se manifestau în viața cuiva doar picurând, ca să folosesc o metaforă, acum pot să se reverse mai mult. Robinetul se deschide mai larg și oricine poate experimenta la un alt nivel claritatea, sănătatea, eliberarea, fericirea, prosperitatea, binecuvântarea sufletului și a vieții în general. Transformi în mod conștient fierul în aur. Un fel de alchimie personală. Toate aceste lucruri se leagă împreună între ele și lucrează conform inteligenței extraordinare cu care au fost dotate.

Trebuie muncit pentru a obține astea toate, e adevărat. Postul total cu apă nu este unul din acele lucruri pe care le poți păcăli pentru a primi fericirea și alte promisiuni de succes peste noapte. Nu iei o pastilă, sau 10 și slăbești și te vindeci de stres, de boli și gata ești fericit. Nu. Aici nu e vorba de marketing. Aici e real. Este vorba de o muncă diferită. Un alt tip de efort. Unul dulce-amar.

E nevoie de dedicare, de hotărâre, de confruntarea propriilor „demoni” interiori, a orgoliilor, ambițiilor egoiste, a foamei emoționale, apucături de nevrotism, stări de nervi, temeri, frici, amintiri interpretate negativ…și multe altele. Dar fiți liniștiți, nu toți cei care postesc trec prin toate acestea într-o singură zi sau etapă.

Uneori e greu, dar eu zic că merită efortul, antrenamentul, dacă ești interesat în a explora aceste lucruri. În acest fel descoperi multe alte lucruri utile pentru tine. Afli pe propria piele că postul cu apă aduce beneficii în mai multe direcții ale vieții. Este incredibil câte lucruri bune se pot întâmpla datorită acestui ritual. Mai afli și că nu ești chiar așa cum ai crezut că ești, dacă aveai o părere foarte bună despre tine. Iar pe de altă parte, dacă ai o părere proastă cu privire la tine, după ce reușești, descoperi că ești mult mai puternic și valoros decât credeai că ești. Descoperi cât de mare este potențialul ascuns înăuntrul tău, iar postul te-a ajutat să scoți o parte din el la lumină. Descoperi ceva ce nu știai că există într-o asemenea măsură în tine: PUTERE INTERIOARĂ PENTRU SCHIMBARE PERSONALĂ, veritabilă, care a făcut să se întâmple ceva real și bun pentru tine. 

Da, ai reușit să materializezi o posibilitate care înainte era doar un gând în mintea ta, o dorință. Ai accesat o posibilitate existentă în mod teoretic și i-ai permis să devină manifestată, materializată în tine însuți. Nu e puțin lucru acesta. Posibilitatea a devenit realitatea. Credința ta a devenit acțiune, o faptă concretă. Ai învins multe lucruri dăunătoare din viața ta. Ai șters, ai eliminat multe rele și kilograme din minte, corp, subconștient, viață, gândire, obiceiuri. Așteptările tale s-au împlinit, pentru că tu le-ai împlinit. Pofta de viață, iubirea, bunătatea, gândurile bune, revin. Spiritul curajos și antreprenorial, de acțiune inteligentă, renaște.

E posibil să dezvolți și tu acel feeling unic, acea satisfacție a credinței desăvârșite, a unei convingeri puternice personale care te face să fi entuziasmat în mod autentic („Entuziasm” înseamnă „Divinitatea în tine în acțiune”) și să spui ceva de genul: „Dacă am putut ține post cu apă 21 de zile și nopți, pot orice! Mă scutur, mă încordez și îmi urmez visurile. Îmi scot proiectele de la praf. Eu decid direcția schimbării mele în bine. Eu decid cum îmi voi folosi timpul, gândirea, acțiunile. Sănătatea, fericirea, prosperitatea mea e responsabilitatea mea. Mă apuc de treabă chiar acum. YES!” 

Bucură-te din plin, celebrează, recompensează-te, însă urmează momentele în care trebuie să protejezi, să conservi acest câștig, această stare.

Am observat încă ceva important. Mulți din cei care au investit în mersul la sală, în dezvoltarea personală și au început diferite metode, exerciții, deși au evoluat într-o măsură, multe probleme le dau încă de cap. Au avansat puțin sau au asimilat multă cunoștință în mod intelectual și asta i-a ajutat un anumit timp, dar la nivel emoțional, biochimic, neurochimic, la nivel de convingere și de pus în practică, întâmpină încă dificultăți.

Alții sunt obosiți în mod cronic și nu știu de ce sunt așa și nu au chef de nimic și sunt descurajați și fără direcție. În exterior zâmbesc cu sinceritate însă în interior ceva îi doare, ceva îi macină, ceva strigă după ajutor.

Ei bine, postul total cu apă poate „arde” în mare măsură partea negativă care ți se opune din interiorul tău și îți blochează calea către o schimbare în bine. Aceste stări contradictorii alimentează subconștientul care în mod fals crede că așa trebuie să se întâmple în viața ta și sprijină întregul proces de perpetuare, care este de fapt împotriva persoanei respective. Poate fi complicații multe, nici un caz nu e la fel, însă postul cu apă extins ajută incredibil de mult.

Eu am reușit să mă vindec de multe lucruri asemănătoare, de tipare și credințe false care ajunseseră principii de bază ale subconștientului meu, chiar dacă la nivel conștient le disprețuiam și nu voiam să le am în viața mea.

Uneori, exact ce nu voiam să se întâmple în viața mea, fix aceea se întâmpla. De ce îmi era frică, de aceea nu am scăpat în anumite momente ale vieții. Și nu știam de ce se repetă uneori eșecul. Eram confuz și luam decizii confuze, unele total împotriva la tot ce îmi doream cu adevărat. Și sufeream. Am realizat că așa ajung mulți oameni să dezamăgească pe cei dragi, pe prieteni și pe ei înșiși. M-am decis să înțeleg mai mult din aceste lucruri și să iau măsuri. Nu îmi puteam lăsa viața în mâinile destinului. Apoi, după cum am scris deja în blog, am aflat că schimbarea vieții, vindecarea inimii, a minții și a bolilor sau a unor dependențe, este posibilă. Evoluția este posibilă. Dezvoltarea și creșterea personală este posibilă. Visele și proiectele pot fi duse la îndeplinire în siguranță. Restartarea aceasta de care tot vorbesc, chiar poate schimba multe lucruri în bine.

Postul prelungit de 21 de zile ajută la clarificarea poziției și susține persoana în orice demers. A fost interesant pentru mine să pot simți susținerea puternică din partea unei inteligențe, a unei energii, a unei puteri care pare mai presus de noi și de care uneori am avut nevoie de ea sau speram că odată vom fi atinși. A fost ca și cum Divinitatea, Dumnezeu, aprobă și susține parcursul acesta transformațional prin postul cu apă prelungit. Dacă treci testul de câteva zile când e greu, primești recompensa. O stare de bine excelentă cu care poți merge înainte 7-14 sau chiar 21 de zile. Această Inteligență infinită a existat înainte de noi și va exista la mult timp după ce noi nu vom mai fi. Ea a creat fiecare celulă, organ, venă, neuron, a decis culoarea ochilor noștri, a decis talentele pe care le vom avea. Această putere a subconștientului nostru, întreține cu succes toate procesele biologice, neurologice, fiziologice, emoționale și spirituale din viața noastră. Când aceasta preia conducerea deplin, îți vei dori să nu te mai oprești din post. E prea bine. E prea frumos. E prea altceva…Nu ai vrea să revii din nou la hrană solidă, la alergat după cumpărături și gătit. Mâncare? Pare ceva total „nefolositor” în acele momente.

Religia și postul

Postul nu are o anumită religie și nici nu este proprietatea vreuneia din acestea. Postul aparține umanității. Aparține tuturor. Postul îți aparține și ție. El a existat înainte cu mult timp de a exista vreo religie. Postul s-a născut în interiorul nostru în urmă cu mii și mii de ani, atunci când în mod intuitiv, omul bolnav s-a lipsit pe sine de hrană solidă în mod intenționat și s-a vindecat. Apoi, probabil a mulțumit Cuiva. Poate că așa postul a devenit în timp un ritual religios, dar la început nu a fost așa.

Putem spune că postul nu este un act (exclusiv) religios, dar este utilizat cu succes în multe scopuri duhovnicești și terapeutice, după cum este credința fiecăruia, iar ăsta este un lucru bun. Acum însă am ajuns la punctul în care putem duce mai departe acest ritual. Putem să îl explorăm la un nivel mult mai ridicat. E necesar să facem asta pentru că nu se poate spune cu adevărat că ești în repaus alimentar, în post, în autofagie, dacă nu simți niciodată foamea aceea sacră, sănătoasă, biologică și spirituală. Iar dacă nu te simți diferit atât în timpul postului cât și după aceea ce post e acela? Mă îndoiesc de eficiența postului în care mereu mâncăm și suntem mereu sătui.

Dr. Mihaela Bilic ne spune un lucru important și cu semnificație: “Dacă vrem să postim dar și să fim sătui, pierdem esența Postului…”

Dacă nu te simți nici vindecat, nici atins, nici transformat, ce post e acela? Este doar unul religios și tradițional, ceea ce e ok, însă se pare că sfinții din timpurile de demult știau mai mult despre beneficiile postului prelungit cu apă, fără hrană solidă. Mulți dintre ei au ținut chiar și 40 de zile.

Este adevărat că restricția periodică de alimente provenite de la animale, ne ajută un timp, dar acesta nu provoacă nimic în interior legat de autofagie, de potențial, de o schimbare în bine, sau altceva. Doresc să încurajez oamenii să învețe să își depășească anumite limitări și să facă mai mult pentru viața, sănătatea și fericirea lor.

Mie, acest tip de post de 21 de zile mi se potrivește foarte bine și acum îl pot parcurge cu ușurință. Nu a fost ușor la început, dar acum îl simt ca și pe un aliat. Îl las să mă repare. Îi permit să mă vindece. Îl las să îmi comunice lucruri, ascult… Este o experiență transformațională, terapeutică și spirituală în aceeași măsură.

Postul de 40 de zile – Încă nu

Poate că după încă câțiva ani de practică, mă voi îndrepta către postul cu apă de 40 de zile. Cred că o dată în viață cel puțin, orice postitor experimentat poate încerca și 40 de zile. Pentru începători, desigur că nu este deloc recomandat. În grupul nostru de pe Facebook deja avem un prieten care a ținut 40 de zile și încă unul dorește să facă asta. (Intre timp am reusit primul post de 40 de zile in primavara 2021. Am scris un articol in site) 

Deocamdată eu îmi consolidez baza pe care clădesc viziunea mea cu privire acesta de 21 de zile. Nu am încă experiența necesară pentru cel de 40 de zile, dar o pot căpăta prin creșterea treptată a numărului de zile de post de la 21 către 30, iar apoi 35 și în final la 40. Dacă totuși aș încerca, aș face-o sub supraveghere medicală și desigur că va trebui să îmi stabilesc un scop nobil, suprem, ceva de top, ceva înalt, ceva măreț. Nu vreau să țin un post de 40 de zile doar pentru a performa și a mă autodepăși. Nu. Trebuie să fie un scop. Cu cât e mai special scopul, cu atât puterea de a reuși este mai mare dar și recompensa e pe măsură.

Scopul sprijină mijloacele

Apropo de asta. Secretul succesului oricărui postitor pe termen lung este SCOPUL DEFINIT pe care și-l propune și îl setează ca intenție. Dacă pune și emoție în el atunci când decide să postească o perioadă îndelungată, nu va avea multe dificultăți. Scopul definit este biletul de călătorie valabil pentru toate stațiile, până la capăt de linie. Altfel, trebuie să cobori după câteva stații. După câteva zile ai impresia falsă că nu mai poți de foame, nu mai poți ține post și te oprești.

Atunci când atingi câteva corzi spirituale și simți vibrația aceea în tine, multe din lucruri, afaceri, etc. care par importante devin mai puțin semnificative. Pentru cei care simt lucruri la un alt nivel decât în mod normal e bine să își urmeze inima pentru a primi o continuă revelație, acel „quantum momentum” care descoperă posibilitățile infinite de a explora noi dimensiuni existente și pe care le avem din belșug la dispoziția noastră. Când țin post prelungit, aștept liniștit, stau calm, îmi creez o stare de așteptare, un fel de inspirație care să îmi aducă ideea, subiectul, scopul, viziunea, sentimentul, energia, entuziasmul autentic. De fiecare dată primesc ceva frumos din fiecare experiență cu postul de 21 de zile. E ca și cum Viața mă recompensează. Este ca și cum se joacă cu mine în sensul bun al cuvântului și îmi dă ceva de care să mă ocup ulterior. 

Invitație

Dragii mei, sper că aceste cuvinte, această mărturie despre postul cu 21 de zile, v-au fost de folos. Vă invit să luați în considerare posibilitatea ca postul cu apă prelungit să vă ajute în acest moment al vieții voastre. Luați și testați cu curaj acest dar minunat, postul.

Documentați-vă fără grabă și fiți pregătiți pentru a începe cu 1-3-5 sau 7 zile. Dacă reușiți doar două zile din 3 celebrați faptul că ați reușit două zile, nu fiți punitivi cu voi înșivă, nu vă reproșați și nu vă autopedepsiți pentru că nu ați reușit tot ce v-ați propus. Vă promit că dacă mențineți starea de mulțumire de sine pentru micul succes, veți reuși mai mult în viitor.

Stabiliți un scop bine definit și luptați pentru ceea ce vreți și pentru ceea ce credeți. 

Nu uita: te poți ajuta!

Vasile 

Despre autor: Vasile Nemeș este coach cu o vastă experiență în lucru cu oamenii, câștigată timp de 20 de ani. El practică de peste 5 ani postul cu apă de 21 de zile și alte tipuri de posturi în scop preventiv, terapeutic, transformațional și spiritual. Este administratorul paginii www.postulcuapa.ro iar misiunea lui este ca prin articole, informații, cursuri, consiliere să ajute oamenii să își descopere potențialul interior, să prevină îmbătrânirea prematură, bolile și afecțiunile și să-i învețe să se vindece și prin intermediul postului cu apă prelungit. Vasile crede că schimbarea în bine și prosperitatea este posibilă oricui o dorește, promovând astfel un stil de viață și de valori bazate pe echilibru, relații sănătoase, în care respectul, înțelegerea, iubirea, bunătatea și integritatea individului predomină.

© Copyright Vasile Nemeș 2020

Aveți permisiunea de a copia orice articol cu obligativitatea menționării numele autorului și adresa cu link a paginii din care s-a preluat. Pentru mai multe informații, colaborări, consultanță scrieți la email: postulcuapă@gmail.com

 

Comments (15)

 1. Adriana

  Si eu as dori sa slabesc macar 10 kg dar mi se face rau din a doua zi deja nu mai pot. ma ia cu ametela. Nu va fost rau niciodata când ati postit?

  1. Buna ziua. E normal sa simtiti asta. Si eu am simtit la inceput. Poate fi un semn ca intr-adevar aveti nevoie de o astfel de cura. Un tratament cu apă vă poate ajuta si sa slabiti. Postul total cu apa nu e simplu intotdeauna. Trebuie sa va pregatiti mental, sufleteste. Inainte cu una-doua saptamani reduceti sau nu mai consumati multa carne, paine, faina, zahar…dar mancati legume, fructe, seminte.

   Este greu fara o pregatire prealabila. Nici nu trebuie sa faceti asta. Nici eu nu as putea sa trec brusc de la o viata normala, la post total cu apa.

   Daca ati avut probleme medicale vorbiti cu medicul de familie inainte de a decide pentru un post mai lung. Mult succes si astept vesti.

  2. Dan Stupar

   Doamne ajuta tuturor …..ma bucur ca v am descoperit

 2. […] de practicarea postului cu apă în scop preventiv, terapeutic și transformațional. Am mai scris aici un articol asemănător cu acesta, dar mai lung și cu detalii […]

 3. DOBRE COSTEL

  cum se revine dint-un astfel de post 3,5 zile ?

  1. Hrana putina, vegetariana, supa crema. Smothie.

 4. sandor

  doresc sa mentionez cate ceva din aceasta experienta. eu sunt deja la 20 de zile de post negru. golul meste sal fac pe cel de 40 de zile. mintea mie setata deja.sunt la jumatea drumului,deci merg mai departe. pina acum am pierdut in greutate 11 kg. aveam 100 kg si simteam ca la 55 de ani ai mei ,nu ma simt prea bine. trebuia o schimbare. ficatul nu functiona prea optim……la o verificare sa dovedit ca aveam ficatul gras. nu mai abuzez alcolul de ani de zile. dar dieta mea zilnica nu era prea buna. Am decis sa folosesc aceasta metoda si sa o duc la capat. voi raporta peste inca 20 de zile. va urez la toata lumea care a pornit pe acest drum ,putere mintala si scopul sa fie indeplinit. mult succes.sandor

  1. Felicitari dl Sandor. Inainte de asta ati mai tinut posturi? 40 de zile din prima incercare nu se recomanda.

 5. Iustina

  Buna ziua ,vreau sa postesc cu apa.Cum pot face asta ,trebuind să gătesc sa fac cumpărături pentru ceilalți,sa duc o viață normală, fără izolare.Ati observat schimbări ale pielii ? Pot lua în continuare tratamentul pentru insomnie ?

  1. Incercati cu mai putine zile si va adaptati. Multi reusesc chiar daca gatesc acasa, sau lucreaza. La piele da si cei mai multi isi iau tratamentele, sau reduc doza, in functie de ce la spune si medicul.

 6. Antonio

  Buna ziua, știți cumva un loc unde poți fi ajutat (contra cost pentru cazare) sa ții postul de 21 zile?

  1. Vasile Nemes

   Buna

   Se organizeza tabere de post.

   https://www.facebook.com/events/975454473700512

   Info la email postulcuapa@gmail.com

 7. filfan catalina

  este adevarat ca acest post necesita clisma,fiindca te constipi?

  1. Al

   Da

 8. Maria Tila

  Buna seara, domnul Nemeș! Cum nimic nu e întâmplător în această viață, am dat peste site-ul dumneavoastră. Mâncatul emoțional îmi dă tarcoale de ceva ani și acum m-a doborât, starea emoțională și corporala mi s-au schimbat total. Nu mă simt bine in pielea mea, nu am energie și am obosit sa incerc diete și diete. Am strâns mii de informații legate de post, dar nu am putut aplica mai mult de 16 ore pe zi de post in fiecare zi mai mult de o luna. Dar nu am auzit până acum de cea de 21 de zile. Mi-a fost frica sa incerc fara îndrumare. La cat timp se mai poate repeta? Și ce se recomanda a manca după post? Mulțumesc frumos 🥰

Adaugă o întrebare, un comentariu sau o recenzie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *