Pierdem esența Postului – Dr. Mihaela Bilic
„Dacă vrem să postim dar și să fim sătui, pierdem esența Postului” – Dr. Mihaela Bilic
Atunci când postim nu trebuie să avem drept obiectiv să slăbim sau se ne satisfacem toate poftele alimentare, din contră, Postul e un exercițiu de voință în care trebuie să ne detașăm de plăcerile vieții de zi cu zi și să fim mai spirituali.
Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii ţine 40 de zile, începând cu data de 14 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec cu o seară înainte. Postul înseamnă, din punct de vedere alimentar renunțarea la carne, brânză şi ouă, adică proteine de origine animală.
”Cea mai mare putere sațiogenă o au proteinele, iar în post nu avem proteine pure. Când mâncăm un ou sau o bucată de carne, avem numai proteine, niciun gram de carbohidrați, însă când postim, proteine vegetale găsim doar în leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut, soia. Din păcate, acestea vin la pachet cu carbohidrații, adică avem undeva între 10-20 la sută proteine, dar avem si carbohidrați. Puterea lor sațiogenă este mai mică, așa că avem tendința să punem și niște pâine lângă”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic la unul din interviurile LiveDoc.
Dacă vrem să ținem Post și să avem și burta plină, cu siguranță ne vom trezi cu kilograme în plus, potrivit nutriționistului. Așa că atunci când hotărâm să postim trebuie să ne asumăm foamea, iar ispitele alimentare nu vor mai fi așa puternice. În această perioadă e indicat să mâncăm mai multe legume, să gătim cu sos de roșii, să facem mâncăruri la cuptor pentru că nu conțin atât de mult ulei să mâncăm ciorbe și să evităm produsele de post din magazine.

Pâinea albă și cea neagră îngrașă la fel
În timpul Postului, o altă greșeală pe care o facem mulți dintre noi e să mâncăm foarte multă pâine, iar excesul de carbohidrați îngrașă, indiferent dacă vorbim de pâine integrală sau de mămăligă. Așa că cel mai bine e să ții cont de cantitate și să alegi varianta care îți place la gust.
Nici dacă înlocuim pâinea cu mămăligă nu vom reuși să slăbim dacă mâncăm prea mult pentru că ambele sunt din grupa carbohidraților, iar organismul nostru transformă orice exces în grăsime.
”Țin și acum minte o doamnă și o domnișoară, mamă și fiică care veniseră la mine și care erau amândouă rotunjoare și spuneau că au scos pâinea din alimentație și au înlocuit-o cu mămăligă și nu slăbesc. Mâncau săracele mămăligă cu orice, chiar și cu lucruri cu care nu mergea, în speranța că mămăliga nu îngrașă. Și atunci e ori pâine ori mămăligă ori cartofi, ori paste, ori orez. Oricare e un reprezentant al clasei carbohidraților. Mămăliga îngrașă la fel ca pâinea. Dar cuvântul îngrașă vine din cantitate”, a completat dr. Mihaela Bilic.
Sursa articol: Doctorul zilei
Lista cu alimente care nu conțin sau au puțini carbohidrați AICI. Și un tabel asemănător listei AICI.
Comment (1)
De ce postul cu apă de 21 de zile?
[…] Dr. Mihaela Bilic ne spune un lucru adevărat și cu semnificație: “Dacă vrem să postim dar și să fim sătui, pierdem esența Postului…” […]