Ți-e sete aproape tot timpul?
Ți-e sete aproape tot timpul?
Ți-e sete aproape tot timpul? Iată ce afecțiuni poate ascunde acest lucru.
Setea este modalitatea prin care corpul tău îți spune că are nevoie de hidratare. Este normal să simți că îți este foarte sete atunci când afară e cald, ori după un efort fizic intens. Dar dacă îți umpli mereu paharul cu apă, de dimineață până seara, cu, sau fără motiv, acest lucru ar putea indica o problemă de sănătate, cum ar fi:
- Deshidratarea – asta înseamnă că organismul tău nu are suficientă apă pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Deshidratarea poate să apară din diverse motive: vărsături, exerciții fizice prea dure, ori transpirație în exces. Pe lângă sete, alte semne ale acestei probleme mai pot include: urină închisă la culoare, gură uscată, piele uscată, oboseală și/sau dureri de cap.
- Diabetul zaharat. Atunci când setea nu se mai potolește orice ați face și oricâte lichide ați consuma, poate plana și suspiciunea că aveți diabet. În cazul acestei boli, corpul nu produce suficientă insulină, sau nu o folosește în mod corespunzător. Efectul este creșterea cantității de glucoză în organism. Glucoza din urină te va face să mergi mai des la toaletă, iar corpul va vrea să înlocuiască lichidul pe care îl pierzi. Alte simptome ale diabetului: vedere încețoșată, oboseală accentuată, senzație de foame permanentă, tăieturi, sau răni care nu se mai vindecă.
- Diabetul insipid – această afecțiune nu are nicio legătură cu diabetul zaharat, în ciuda unor simptome comune. În cazul diabetului insipid apar probleme cu un hormon numit vasopresină sau ADH (hormon antidiuretic), care are rolul de a limita cantitatea de urină. Acest hormon este produs de neuronii din hipotalamus, fiind apoi depozitat la nivelul glandei hipofize. Vasopresina acționează la nivelul rinichiului, producând reabsorbția apei și scăderea cantității de urină.
- Sindromul gurii uscate – se mai numește și xerostomie şi are legătură cu producţia prea mică de salivă. De asemenea, gura uscată poată să apară şi atunci când luăm anumite medicamente, cum sunt cele pentru alergii. De asemenea, medicamentele diuretice, care au rolul să elimine apa din organism, pot da senzaţie de sete.
- Anemia. În acest caz, organismul încearcă să înlocuiască globulele roşii prin consumul apă. De obicei, anemia se caracterizează şi prin ameţeli şi stare de oboseală.
Setea excesivă mai poate fi provocată și de lipsa de potasiu, ori de unele afecțiuni grave, cum ar fi insuficiența renală, sau hepatică. De asemenea, ea poate avea și cauze psihice. Consultați medicul.
Sursa: https://doctorquinn.ro/