Blog

Postul și tensiunea arterială

Postul cu apă / Sănătate

Postul și tensiunea arterială

Postul și tensiunea arterială

Un nou studiu arată că 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune, o boală care netratată la timp duce rapid la deces. Mai mult, 1 din 5 români nu ştie că suferă de această afecţiune. Specialiştii cer autorităţilor să ia măsuri urgente de prevenţie, respectiv controale periodice obligatorii şi mai puțină sare în mâncare.

„Boala afectează peste 7,4 milioane de români, potrivit celui mai recent studiu publicat de Societatea Română de Hipertensiune. Cei care au cules datele au făcut şi portretul românului hipertensiv.

„Este o femeie, de obicei cu vârsta între 40 şi 55 de ani, din mediul rural. Asociază, din păcate, cel puţin trei alţi factori de risc, dintre care fumatul, obezitatea şi diabetul sunt prezenţi de cele mai multe ori”, a spus realizatoarea studiului, Oana Tăutu. 

Cu toate acestea, boala se instalează și la persoane tinere. Pericolul este dat de faptul că, până la agravare, nu prezintă simptome.

Tensiunea arterială crescută afectează sănătatea și calitatea vieții. În cele mai multe cazuri, daunele produse de tensiunea arterială crescută (HTA sau hipertensiune arterială) au loc în timp. Neglijată, tensiunea arterială ridicată poate duce la:

  • Infarct cardiac – Tensiunea arterială ridicată afectează arterele, putând conduce la blocarea acestora și împiedicând astfel circulația sângelui către mușchiul inimii;
  • Accident vascular cerebral – Tensiunea arterială crescută poate face ca vasele de sânge din creier să se înfunde mai ușor sau chiar să se spargă;
  • Insuficiență cardiacă – Efortul suplimentar pentru inimă generat de tensiunea arterială crescută poate determina mărirea inimii și incapacitatea de a furniza sânge sufiecient organismului;
  • Boala sau insuficiența renală – Tensiunea arterială ridicată poate deteriora arterele din jurul rinichilor și interfera cu capacitatea lor de a filtra sângele în mod eficient;
  • Pierderea vederii – Tensiunea arterială crescută poate afecta sau distruge vasele de sânge din ochi;
  • Disfuncție sexuală – tensiunea arterială crescută poate duce la disfuncții erectile la bărbați sau libidoul scăzut la femei;
  • Angina – În timp, hipertensiunea arterială poate duce la boală de inimă sau boală microvasculară. Angina, sau durerea toracică, este un simptom comun;
  • Boala arterială periferică – Ateroscleroza cauzată de tensiunea arterială crescută poate determina o îngustare a arterelor în picioare, brațe, stomac și cap, cauzând durere sau oboseală.

    HIPERTENSIUNEA AR PUTEA CAUZA ALTE PROBLEME?

    Atunci când tensiunea arterială este prea mare pentru prea mult timp, aceasta dăunează vaselor de sânge – iar colesterolul LDL (rău) începe să se acumuleze de-a lungul pereților arterelor. Acest lucru mărește efortul depus de sistemul circulator, reducând în același timp eficiența acestuia.

    CEA MAI BUNĂ PROTECȚIE ESTE CUNOAȘTEREA, GESTIONAREA ȘI PREVENIREA HIPERTENSIUNII ARTERIALE

    • Cunoașteți valorile tensiunii dvs. – Cea mai bună modalitate de a afla dacă aveți tensiune arterială ridicată este verificarea tensiunii arteriale.
    • Înțelegeți simptomele și riscurile – aflați ce factori vă pot determina să aveți o mai mare probabilitate de a dezvolta hipertensiune arterială și faptul că HTA echivalează cu risc crescut pentru probleme medicale grave.
    • Efectuați schimbări care contează – Luați măsuri pentru a reduce și menține în parametri normali tensiunea arterială. Faceți schimbări sănătoase ale stilului de viață, luați orice medicamente prescrise și lucrați în parteneriat cu medicul dumneavoastră.

    HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ ȘI CRIZA HIPERTENSIVĂ

    Dacă valorile tensiunii arteriale depășesc brusc 180/120 mm Hg, așteptați cinci minute și apoi testați-vă din nou tensiunea arterială. Dacă cifrele sunt încă neobișnuit de mari, contactați imediat medicul. S-ar putea să aveți o criză hipertensivă.

    TENSIUNEA ARTERIALĂ CRESCUTĂ ȘI SINDROMUL METABOLIC (SINDROM DE REZISTENȚĂ LA INSULINĂ)

    Sindromul metabolic se referă la un grup de factori de risc, incluzând hipertensiunea arterială, care măresc riscul de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Se diagnostichează când sunt prezenți oricare trei dintre acești factori de risc:

    • Glicemia crescută
    • Niveluri scăzute ale colesterolului HDL (bun) din sânge
    • Niveluri ridicate de trigliceride din sânge
    • Circumferința mare a taliei sau corpul în formă de „măr”
    • Tensiune arterială crescută

(Sursa: Institutul de statistica, www.digi.ro, Societatea Română de Hipertensiune, Bella Praxis.ro)

Comentariu meu.

Cercetătorii ne spun că postul cu apă prelungit ajută la echilibrarea tensiunii arteriale. Cei hipotensivi dar și cei hipertensivi beneficiază de puterea de vindecare și echilibrare a metabolismului prin repaus alimentar periodic. Și aici se poate observa caracterul „echilibratoriu” al repausului alimentar total. Când metabolismul se echilibrează, aduce cu sine vindecarea în organism. Practic, nu postul vindecă ci el pune în funcțiune medicul interior și așa, toate procesele dezechilibrate revin la normal, sau se ameliorează semnificativ, deoarece sursa problemei adevărate a început să se vindece, să dispară.

Pot să confirm toate acestea pentru că le-am testat pe propria piele. Îmi place să fac tot felul de teste legate de post și așa cum vedeți în imagine am o tensiune perfectă. Și cea mare și cea mică și pulsul.

Înainte cu câțiva ani beam multă cafea ness, lucram mult cu oamenii și neștiind să îmi administrez emoțiile negative, stresul, aveam tensiune foarte mare. Aveam dureri mari de cap. Acum sunt din ce în ce mai bine, și chiar dacă înaintez în vârstă îmi păstrez tot mai tânără vârsta biologică. Deși am peste 40 de ani, biologic vorbind am sub 30 de ani, și doresc să păstrez cât de mult e posibil această stare de a pune frână procesului de îmbătrânire. Observăm deci că postul cu apă are efecte benefice imense și în problemele de hipertensiune arterială.

Mi-am verificat tensiunea și sunt perfect sănătos și din acest punct de vedere. Postul cu apă m-a ajutat enorm în această direcție.

Milioane de români sunt abonați la medicamente pentru toată viața. Li se induce credința falsă că nu vor scăpa de boală niciodată și că trebuie să urmeze tratamentul medicamentos.

Medicamentele pot fi bune pe moment, dar problema cea mare la acestea este că cele mai multe nu vindecă niciodată sursa boli, a afecțiunii, ci doar ameliorează simptomele acesteia legându-ne astfel pe viață de mersul după rețetă la medicul de familie și tratament. Chiar și bugetul țării este afectat de milioanele de rețete plătite de stat doar ca să ne prelungim starea falsă de bine datorită medicamentelor.

Ne putem vindeca definitiv iar sutele de milioane de euro risipiți lună de lună să fie folosiți pentru educație, mediu, pepiniere, dezvoltarea agriculturii BIO, irigare, etc.

Ai tensiune arterială?

Încearcă să ții post cu apă, câte o zi, două. Nu renunța la tratamentul medicamentos dintr-o dată, însă crește treptat numărul zilelor de post. Vorbește și cu medicul tău despre intențiile ce le ai de a vindeca sursa nu simptomele și cere-i sfaturi în această privință.

Începe să faci mișcare, mănâncă mai sănătos, alimente de calitate și în cantitate mai redusă. Ascultă recomandările medicului despre un stil de viața mai echilibrat cu ajutorul acestora te vei vindeca.

P.S. – Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale este pe data de 17 mai. Este ziua în care eu voi ține post în formă protest pentru conștientizarea că 7 milioane de români, cu ajutorul postului cu apă, se pot vindeca de această boală teribilă care ucide fără milă atât pe tineri cât și pe cei mai vârstnici.

 

 

Comments (3)

  1. Georgeta Georgeta

    Am 1,65 si 50 kg.
    De putin timp am tensiune mafe,17/9 .
    Vrrau sa tin post cu apa.
    Am resit de cateva ori sa tin o zi/ sapt.
    Ma durea capul.
    Cei subponderali ,rbn.sa tina post?
    Acum sunt sub trat.si supraveg.medicala,tens.e 14/8,13/7, 12/ 6.

    1. Vasile

      Buna, scuze nu am vazut comentariul. Pot sa tina post, insa perioade mai scurte.

    2. eu

      dar tu nu esti subponderala, dragă… ești numai bine.. la înălțimea ta, subponderal inseamnă mai putin de 45 kg…

Adaugă o întrebare, un comentariu sau o recenzie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *