Postul lui Daniel
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale postului lui Daniel este că nu se limitează la o anumită cantitate de hrană zilnică, ci mai degrabă la tipurile de alimente pe care le puteți mânca.
„În vremea aceea, eu, Daniel, trei săptămâni am fost în jale. N-am mâncat deloc bucate alese, nu mi-a intrat în gură nici carne, nici vin și nici nu m-am uns deloc, până s-au împlinit cele trei săptămâni.” Cartea Daniel 10:2-3
POSTUL LUI DANIEL ESTE LIMITAT LA LEGUME, FRUCTE ȘI APĂ.
Notă specială: Dacă aveți probleme de sănătate, vă rugăm vorbiți înainte de a începe orice post pe perioadă mai lungă, inclusiv postul lui Daniel, cu un medic specialist pentru recomandări.
LISTĂ DE ALIMENTE
Alimentele pe care le puteți include în dieta dumneavoastră în timpul postului lui Daniel:
Toate fructele; acestea pot fi proaspete, congelate, uscate, sucuri sau conservate.
Câteva exemple de fructe ce pot fi mâncate: mere, caise, banane, mure, afine, pepene galben, cireșe, afine, smochine, grape-fruit, struguri, guava, kiwi, lămâi, mango, nectarine, portocale, papaya, piersici, pere, ananas, prune, stafide, zmeură, căpșuni, mandarine, pepene verde, etc.
Toate legumele; acestea pot fi proaspete, congelate, uscate, sucuri sau conserve.
Câteva exemple de legume ce pot fi mâncate: anghinare, sparanghel, sfeclă, broccoli, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, țelină, ardei chili, porumb, castraveți, vinete, usturoi, rădăcină de ghimbir, praz, salată verde, ciuperci, muștar, guliile, ceapă, pătrunjel, cartofi, ridichi, hreanul, ceapă verde, spanac, varză, dovlecei, cartofi dulci, roșii, napi, dovlecei, soia etc.
Toate cerealele integrale; câteva exemple de cereale ce pot fi mâncate: grâu, orez brun, mei, quinoa, ovăz, orz, crupe, paste din grâu integral, tortilla întregi de grâu, prăjituri de orez și popcorn (nu sunt cu zahăr și sunt ca niște sărățele din orez – se găsește la Lidl)
Toate nucile și semințele; câteva exemple ce pot fi mâncate: semințe de floarea soarelui, caju, alune, susan. De asemenea, nuci unt, inclusiv unt de arahide.
Toate leguminoasele; acestea pot fi conservate sau uscate.
Câteva exemple de leguminoase ce pot fi mâncate: fasole uscată, fasole Pinto, mazăre, linte, boabe de fasole, fasole neagră, fasole, fasole albă cannellini.
Toate uleiurile de calitate; exemple: Ulei de rapiță, de măsline, de semințe de struguri, dar și de arahide sau susan.
Băuturi: apă de izvor, apă plată sau alte ape pure. Puteți face ceaiuri doar cele care sunt 100% naturale. Mai sunt și ceaiuri care au tot felul de aditivi și coloranți sintetici.
Altele: tofu, produse din soia, oțet, condimente, sare, ierburi, condimente, miere.
ALIMENTE CE TREBUIE EVITATE ÎN POSTUL LUI DANIEL
Toate produsele din carne și produse de origine animală, inclusiv carnea de vită, miel, porc, pasăre și pește.
Toate produsele lactate; lapte, brânză, smântână, unt și ouă.
Toate dulciurile; zahărul, zahărul brut, siropuri, melasă, și suc de trestie de zahăr.
Toate tipurile de pâine dospită și produse de patiserie.
Toate produsele rafinate și procesate produse alimentare, cum ar fi: aromele artificiale, aditivi alimentari, produse chimice, orez alb, făină albă, și alimente care conțin conservanți artificiali.
Toate alimente prăjite, cum ar fi: chipsuri de cartofi, cartofi prăjiți, chips-uri de porumb.
Toate grăsimile solide, cum ar fi: margarină, untură și alimente bogate în grăsimi.
Băuturile cum ar fi: băuturi carbogazoase, băuturi energizante, alcoolul.
Autor articol Mihai Tudor
Notă importantă – Dacă începeți postul, vă rog nu fiți „în jale” precum a fost Daniel. Există exemple în care oamenii au început postul ca o „ultimă soluție” în fața unor pericole iminente. Atunci da, e de înțeles să ai o stare încordată, un plâns, o durere, însă dacă puteți să schimbați încordarea cu o convingere puternică, cu credința că veți putea influența schimbarea în bine a situației respective, atunci faceți-o. Nu postiți având un fond emoțional negativ, deoarece acesta se poate hrăni energetic din puterea primită în timpul postului. Am întâlnit și am auzit despre cazuri în care postul ținut pe un fundal negativ a făcut mai mult rău decât bine, deoarece a alimentat partea negativă, subconștientul lucrând ca atare, crezând că aceea este comanda și dorința persoanei respective.
Nu numai în psihologie este lăudată acțiunea ca atare într-un spirit pozitiv, ci și în sfaturile duhovnicești este recomandată atitudinea pozitivă și credința în bine, atunci când ținem post.
„Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata. Ci tu, când postești, unge-ți capul și spală-ți fața ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.” – Matei 6: 16-18
Vasile Nemeș