Blog

Organismul întinerește în post

Postul cu apă / Tinerețe

Organismul întinerește în post

Organismul întinerește în timpul perioadelor de post

Organismul întinerește în timpul perioadelor de post și are mult mai multe resurse să gestioneze lipsa de alimente, decât să prelucreze excesul de hrană. În primele 24 de ore ale unei perioade de post organismul arde glucide, apoi timp de până la două-trei săptămâni, rezervele de lipide, fapt benefic și regenerator. „

Postul nu este periculos, iar mii de studii dovedesc acest lucru.

Regimul hipocaloric este într-adevăr o resursă terapeutică foarte bine studiată – şi postul nu este înfometare, pentru că postul generează satisfacţia pe care o obţii din a te abţine de la alimentaţie, dat fiind faptul că organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii şi nutrienţi decât excesul.

Tratamentul prin post al unor patologii foarte greu de controlat a fost iniţiat în Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică importantă din Goriacinsk, şi se bazează pe principiile medicului Iuri Nikolaev, care a făcut această observaţie şi a dezvoltat-o ulterior. Apoi, în anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost aplicat cu foarte mult succes la bolnavii cu depresii mari şi care nu mai răspundeau la niciun fel de tratament.

În Germania, există o clinică sofisticată, specializată în tratamentul prin post controlat, Clinica Buchinger, pe malul lacului Konstantz. În această clinică, statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post. Este foarte important, pentru că este o terapie de comutare și este singura metodă de prelungire a vieţii.

 

                                               Postul întinerește organismul

Prin post, se obţine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Şi anume, în primele 24 de ore de post consumi glucide, apoi timp îndelungat, până la două-trei săptămâni, consumi rezervele de lipide. Aproximativ 96 la sută din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele, şi doar 4 la sută se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Asta până când se ajunge într-un punct critic, care nu trebuie depăşit, iar acel punct critic este destul de individual şi pentru specia umană nu trebuie să treacă de 40 de zile. Nu este întâmplător că perioadele de post religios nu sunt mai mari de 40 de zile, dar se repetă la modul ideal, de două ori pe an.

Mai mult, potrivit unor studii, celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte mult uşurată cu ajutorul postului. După post organismul este mult mai viguros, iar capacitatea lui de reacţie este mult mai bună.

Postul presupune şi un pic de voinţă, dar și consumul de alimente cu adevărat sănătoase nu substitute de tipul ”salam de post”.

Articol de Otilia Ignat

Foto: www. unsplash.com

Adaugă o întrebare, un comentariu sau o recenzie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *