Blog

O zi da, o zi nu – 10 zile de post

Postul cu apă / Postul intermitent

O zi da, o zi nu – 10 zile de post

O zi da, o zi nu, timp de 10 zile pentru 5 zile de post sau 20 de zile pentru 10 zile de post.

Mi-a venit odată această idee de post intermitent alternat o zi da, o zi nu și desigur că i-am dat curs. Poate fi pusă în practică ca modalitate de pregătire în special pentru posturile doar cu apă de la 7 zile în sus. Pentru începători acest tip de post este foarte bun.

O pot descrie ca pe o experiență destul de normală, clasică pentru mine. Totuși cred că dacă nu aș fi familiarizat cu postul de 21 de zile, postul acesta de o zi da o zi nu, ar fi părut mai dificil pentru mine. Așa ca și grad de dificultate l-aș plasa la 4-5 din 10.

Poate fi deci o metodă bună pentru începătorii în arta postului cu apa. Am vrut să văd dacă aș putea să îl recomand celor care mă întreabă despre post și au dificultăți în a-l parcurge mai multe zile la rând fără hrană solidă. 

Prima zi este ziua DA. Ne hrănim puțin și cu alimente sărace în carbohidrați. Proteinele de origine animală nici nu le mai pomenim. Acestea pot fi „utile” când vrem să fim în starea cetoză, când ținem dieta Keto, asta este altceva, dar ca post în scop terapeutic, spiritual sau transformațional nu putem folosi proteine de origine animală.

Am aici în blog lista de alimente dar și un tabel, care au puțini carbohidrați și de acolo m-am inspirat ce anume pot folosi cel mai bine în ziua în care mă pot hrăni pentru a rezista mai bine ulterior și pentru a evita stârnirea excesivă a foamei și a poftelor culinare. Aici e lista cu descriere.

Și aici e tabelul.

Vă dau mai jos un exemplu de la mine personal, însă voi puteți găti pentru ziua NU, orice vă place, folosind pe cât e posibil ce e în listă, exceptând pe cele de origine animală. Pentru cei înrăiți și dependenți de carne, folosiți la fiecare 3-4 zile aprox. 100-150 gr. carne din pește, curcan sau altceva ușor. Mezeluri nu recomand deloc. Organismul nu va intra în „sevraj” și vă veți adapta în mod treptat să trăiți mai mult timp fără să consumați carne.

Prima zi este ziua DA – mă hrănesc, însă fără mic dejun. La prânz supă cremă de țelină. Apă, cafea fără zahăr, ceai de mentă. Către seară, ora 18-18,30, o gulie. E o ocazie bună să consumăm antioxidanți naturali dizolvați în apă. Un fel de suc, plin de antioxidanți. Să aibă puțin gust dulce, dar desigur că nu pun nimic măcar miere, îmi fac un ceai din rozmarin și lemn dulce. În acesta dizolv prafuri de antioxidanți naturali (scorțișoară, cuișoare, karob, etc). Ai aici lista cu antioxidanți naturali. (Curcuma nu are efectul antiinflamator cu care este lăudată decât dacă e pre-încălzită și apoi răcită. E la fel ca și la tomate. La acestea, licopenul, un antioxidant puternic, se activează doar la fierbere, dar nu timp de ore întregi. De aceea sucul de roșii este considerat mai sănătos.) Eu inventez tot felul de rețete interesante și utile de antioxidanți, depinde ce obiective mi-am stabilit sau în funcție de ce anume urmăresc să vindec sau să previn. 

A doua zi e ziua NU – fără hrană. Am consumat doar apă, cafea și ceai dar fără zahăr. Nici un lichid alimentar gen sana, kefir, lapte bătut, smântână, etc. Nu m-am simțit neobișnuit. A fost totul bine. Am dus cu bine postul acesta. Am vrut și să găsesc încă o cale prin care să ajut pe cei care doresc să introducă treptat postul total cu apă de 14-21 de zile în viețile lor.

A treia zi, înseamnă a doua zi DA – deci vă hrăniți. Și tot așa mai departe repetați procesul. 

Cu privire la hrană aveți de ales între ciuperci, dovlecel, spanac, macriș și altele din listă.

Este bine să știți măcar cu 2-3 zile înainte ce anume veți găti. Nu mâncați peste măsură de mult în ziua DA. Serviți maxim două mese și un fruct sau legume. Eu am consumat câte un fruct în anumite zile însă deși sunt sănătoase, la mai mult de două-trei pe zi se va stimula insulina din cauza glucozei, a zahărului din ele. Fructele sunt dulci, știți asta. Insulina eliberată pentru a ne echilibra glicemia, inhibă mai multe, inclusiv hormonul care ne dă senzația de sățietate și astfel postul devine greu de dus. Ni se poate face o foame de aia dificilă și inutilă.

Postul/dieta O ZI DA – O ZI NU ne ajută să ne familiarizăm cu postul și cu hrană sănătoasă 

Mi-am amintit acum că un văr primar care a ținut 100 de zile post cu apă și pâine mi-a spus prin ce chin a trecut și nu știa de ce. Era frustrat și dezamăgit. Dacă mi-ar fi spus înainte ce anume vrea, pe loc l-aș fi oprit. Ar fi mai ușor și mai simplu să țină 21 de zile cu apă, decât 10 -nu 100- cu apă și pâine.

Pâinea din ziua de azi nu este precum a fost pâinea făcută de călugării care au început acel tip de post. Mâncând pâine, văru-meu își stimula producția de insulină deoarece pâinea albă are carbohidrați și de acolo i s-a tras tot chinul.

În postul acesta de O ZI DA, O ZI NU, e recomandat să consumați nimic ce e făcut din făină și zahăr sau cu sare gen patiserie, altfel postul acesta devine O ZI IAD, O ZI RAI. Credeți sau nu, decât să mâncați un colț de pâine, o clătită sau un biscuit, mai bine mâncați un copan de pui sau un ou fiert, în ziua DA, în care hrana este permisă. Am spus mai sus să nu consumați proteină de origine animală, însă acum am vrut să subliniez că e mai bine așa decât să consumați făină și zahăr. 

Există o inteligență în arta de a posti și e bine să o dobândim, dacă asta ne dorim. Nu trebuie să răbdăm foame într-un mod stresant. Postul, da e greu la început timp de câteva zile, dar greu nu înseamnă obligatoriu și stres sau agresiune asupra organismului. Postul este liniște sufletească, pace a minții, vindecare și eliberare.

Dacă după câteva zile de post O ZI DA – O ZI NU vă simțiți bine și organismul răspunde în mod pozitiv, puteți încerca să țineți două zile fără hrană și o zi vă hrăniți. Aveți atunci un nou tip de post/dietă. Postul de 2+1. Apoi treceți la postul de 3+1 și tot așa mai departe până când simțiți că puteți prelua controlul. Curând sunteți gata pentru postul de 7, 14 sau 21 de zile doar cu apă. Învățați să vă ascultați corpul și să îl înțelegeți ce vă comunică. Dacă îl hidratați corect, nu aveți de ce să vă faceți griji. Îi faceți un mare bine.

Dacă nu se întinde pe o durată mai mare de 3 săptămâni, postul intermitent de tip ”o zi post – o zi mancare”, nu micșorează-echilibrează rata metabolică, ne spune cyrus.wordpress.com. E logic.

Mă gândesc că aș putea încerca în viitor să practic acest tip de post O ZI DA – O ZI NU o perioadă mai lungă de timp… 50, 100, 200, 300 de zile sau, de ce nu, toată viața, deoarece după logica mea, e posibil să nu fie deloc periculos dacă în ziua DA consum diversificat pentru a-mi asigura tot necesarul de nutrienți până la următoarea zi DA. Hai că poate am exagerat, poate nu. Încă nu știu nimic sigur în această privință, e doar o idee, dar promit că voi discuta despre această variantă cu câțiva medici și nutriționiști experimentați și revin cu lămuriri. Pentru a înțelege la ce ne expunem, este cel mai bine e să apelăm din când în când la specialiști dacă avem vreo idee mai atipică, mai excentrică.

Vă urez succes în arta transformării prin postul cu apă!

Vasile

Foto: unsplash.com

Comments (2)

  1. […] zi da, o zi nu – post alternativ – 10 zile. Deci 5 zile de […]

    1. Ioana

      Campion…felicitări!

Adaugă o întrebare, un comentariu sau o recenzie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *