Contraindicații post cu apă

Contraindicații post cu apă

Am făcut aceasta pagină de informare pentru că în entuziasmul care este acum cu privire la postul cu apă, e necesar să fim informați și cu privire la anumite riscuri care pot să apară în postul cu apă deoarece există și contraindicații. Consider că este bine să știm asta pentru a evita să facem din cea mai eficientă terapie din istoria omenirii o experiență neplăcută.

Postul cu apă nu este recomandat pentru:

Persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepțiile medicale care impun lipsa temporară a hranei solide, pentru tratament/vindecare sub îndrumarea medicului. Totuși am observat că unii postitori au regula în casă ca întreaga familie să facă post cu apă (și în scop religios) și includ copiii care sunt sănătoși și mai mărișori 12, 14, 17 ani pentru post de o jumătate de zi sau o zi doar cu apă.

Femeile însărcinate.

Femeile în perioada de lăuzie și alăptare.

Persoanele care suferă de tulburări ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie etc.). Paradoxal, unii s-au vindecat prin post de astfel de tulburări.

Persoanele cu anemie severă.

Persoanele care suferă de diabet tip I, dependente de insulină.

Oricine a suferit recent un atac de cord.

Persoanele care suferă de boala numită Porphyria care este un defect genetic metabolic.

Cei care suferă de tulburări psihice vechi și grave, căci este posibil să nu poată traversa etapa de detoxifiere a postului fără supraveghere corespunzătoare. Totuși, sub supraveghere de specialitate, este indicat postul prelungit pentru cei cu tulburări emoționale și psihice. În filmul documentar „Postul cu apa – o nouă terapie” se arată acest aspect. Sute de bolnavi psihic au fost vindecați. Nu există în toată lumea tratamente care să poată egala acest record. Aproximativ 50% din ei și-au refăcut complet viața, au întemeiat familii. Mulți copii s-au vindecat de boli și afecțiuni în post cu apă, dar numai sub supravegherea strictă a medicului.

Cei cu anorexie, cu un deficit de masă corporală pronunțată nu pot face post, deși paradoxal unii cu câteva zile de post și-au revenit și au crescut ulterior în greutate.

Există contraindicații absolute la cei cu tuberculoză activă a plămânilor și a altor organe. La boala bronhoectatică. Orice boli sistemice de sânge. La diabet zaharat tip I, deși unii spun că s-au vindecat prin posturi cu apă, nu se recomandă, sau cel puțin nu se face intrarea bruscă în post și nu se fac deloc posturi lungi de la început.

Încălcări ale ritmului cardiac. Nu se face post în starea de după un infarct miocardic focal major. Nici cei cu hepatită cronică și ciroză hepatică. Insuficiență renală și renală cronică a oricărei geneze. Icter. Complicații medicale observate în post includ și guta. Au contraindicații. În post crește mult acidul uric, în unele cazuri scade ulterior dar mai mult nu scade. Se poate administra ceai din frunze de mesteacăn prin clismă sau băut fără zahăr. Nici la nefrolitiaza cu urati nu stăm bine în post, aceasta (pietre la rinichi) poate să provoace dureri și alte complicații la posturile cu apă. Iar la hipotensiunea posturală și aritmiile cardiace posturile de până în 7 zile sunt suficiente. Eu nu aș recomanda mai mult de 3 zile, cel puțin la început. Poate că în anumite cazuri mai dificile, o zi de post săptămânal este destul.

Cei care au probleme complicate să vorbească cu medicul lor despre intenția de a face post cu apă. Nu vă asumați riscuri. Nu faceți post cu apă dacă situația dvs medicală pe moment nu vă permite. Luați totul în serios, cu răbdare, vă informați temeinic și aflați cum puteți gestiona situația. Vorbiți cu un medic și cu un îndrumător experimentat în postul cu apă.

Și la sindromul Gilbert avem contraindicație relativă, însă cunosc cel puțin 3 cazuri cu acest sindrom și au făcut post fără să aibă vreo problemă. Dimpotrivă, le este mai bine acum. Un amic apropiat din București a făcut 14 zile de post în tabără și i-a fost foarte bine. Vorbisem cu d-na doctor, evident, pentru că el dorise 21 de zile dar dânsa a zis că începem cu 7 zile sub observație iar dacă e în regulă, extindem la 14 zile. Așa am făcut și a ieșit bine. Alt caz, Cornel, tot din București, a făcut 21 de zile de post cu apă, deși i-am recomandat 14 zile. A fost bine la modul general, dar a avut o perioadă de timp un disconfort în zona abdomenului, după post, dar apoi și-a revenit și e bine până în ziua de azi. Nu am aflat care a fost legătura pentru că nu și-a făcut analize medicale. Asta nu înseamnă că și la alții cu sindromul Gilbert va fi la fel.

Mai există contraindicație și la cei cu boli care implică imobilizare totală la pat. Dacă aveți aceste afecțiuni nu puteți face post cu apă clasic, dar se pot găsi soluții asemănătoare, gen o masă pe zi, sau post alternativ, post intermitent pentru un detox și pentru o sănătate mai bună.

Alte contraindicații pentru post cu apă care apar în diverse scrieri:

  • boală cardiacă ischemică cu tulburări de ritm și insuficiență cardiacă deasupra etapei II A
  • hipotensiune arterială severă
  • colelitiază
  • ulcer gastric și ulcer duodenal
  • insuficiență venoasă cronică
  • gută – creșterea acidului uric în post este motivul pentru care această afecțiune se încadrează la contraindicații însă mulți postitori s-au vindecat după ce au trecut de perioada critică. Din acest motiv probabil că unele studii arată eficiența postului și pe reducerea nivelului de acid uric în autofagie.
  • afecțiuni febrile
  • tulburări alimentare (de comportament alimentar) – la acest diagnostic paradoxal unii s-au vindecat prin post de mâncatul haotic.
  • tirotoxicoză
  • pietre la rinichi
  • tromboflebită