Citate despre post
Citate despre post
Citate despre post – înțelepciune și experiență
(Deși unele citate par naive, altele răutăcioase, cele mai multe pot fi de mare folos celor care combină postul cu momente de spiritualitate. Viața duhovnicească este o experiență vie, este creștere, nu dogmatică. E interesant faptul că oamenii, liderii religioși, religiile în general, cunoșteau multe lucruri bune și utile pe acest subiect, lucruri pe care medicina clasică, psihologia, biologia, știința biogenetică, etc abia de 25-30 de ani încoace le învață în mod serios.
Încă ceva, cred că ar fi bine ca atunci când cineva spune ceva despre post să menționeze că ceea ce crede și afirmă el, este propria lui opinie și experiență. Am văzut de multe ori că postul poate însemna ceva pentru o persoană și experiența chiar să fie reală și poate însemna cu totul altceva pentru altcineva datorită unei experiențe diferite. Nu cred că trebuie să absolutizăm sau să îndogmatizăm nimic, nici postul. Poate că cel mai bine ar fi să îl explorăm și să îl încercăm pentru a descoperi mai mult din puterea lui vindecătoare, eliberatoare și transformațională. Să nu uităm că postul aparține umanității, este darul intuiției umane, este darul divin pentru a inspira vindecarea fără medicament și fără medic. Postul nu este proprietatea vreunei religii sau dogme. Postul, în formele sale multiple, a existat înainte de a exista orice religie. Să fim mulțumitori pentru acest dar și să îl experimentăm și să îl dăruim. Vasile Nemeș)
„Ascultare, post și rugăciune – cărările ce duc spre adevărata libertate: prin ele izgonesc de la mine toate nevoile prisoselnice și fără de folos, pun zăbala voinței celei spre deșertăciune și trufie aplecate și o biciuiesc prin ascultare.”
„Adevăratul post stă nu numai în istovirea trupului, ci și în a da celui flămând bucata pe care ai vrea tu să o mănânci.”
Sfântul Serafim de Sarov
Patriarhul Daniel – despre post
- Dacă este însoţit de fapte plăcute lui Dumnezeu, postul face din omul postitor lumină între oameni şi vas ales al slavei lui Dumnezeu;
- Postim pentru că pe Domnul Hristos Îl iubim și dorim să ne hrănim mai mult din cuvântul Evangheliei, din cuvântul Scripturii, din cuvintele pe care le auzim în sfintele slujbe și să întărim rugăciunea noastră, ca să creștem spiritual;
- Hrana cea mai importantă în timpul postului este iubirea milostivă a lui Hristos, pe care o căutăm prin rugăciune;
- Postul este și semnul dorinței omului credincios de a se elibera de lăcomia după lucruri materiale limitate și trecătoare spre a se uni prin rugăciune mai intensă cu Dumnezeu Cel nelimitat și netrecător, Izvorul vieții și al bucuriei veșnice;
- Prin iertarea altora se cultivă smerenia și libertatea interioară a omului dornic de-a trăi în iubirea milostivă a lui Dumnezeu;
- Postul adevărat are ca scop ridicarea omului deasupra bunurilor materiale sau pământeşti, pentru a primi bunuri spirituale cereşti, pentru a se uni, prin rugăciune şi împărtăşire euharistică mai deasă cu Dumnezeu Cel din ceruri, Izvorul vieţii şi al bucuriei veşnice din Împărăţia cerurilor;
- Iertarea este începutul bun al perioadei de post;
- Postul este nu numai material, ci și spiritual, adică postul ochilor, al gurii, al inimii;
- Nimeni nu poate intra în post, ca luptă duhovnicească pentru curățirea de păcate și de luminare a sufletului, fără iertare;
- Postul susține rugăciunea omului credincios care consideră legătura sa cu Dumnezeu ca fiind centrul, lumina și hrana sufletului său;
- Dacă cineva postește, dar nu se roagă, acela nu adună lumină spirituală în suflet;
- Postul adevărat produce o schimbare a modului de a fi al omului, o trecere de la lăcomia sau iubirea pătimaşă de cele materiale la iubirea de cele spirituale, pentru a cultiva mai intens rugăciunea sau comuniunea de iubire cu Dumnezeu Cel nematerial, nelimitat şi netrecător;
- Inima sau sufletul omului postitor dobândeşte libertatea de-a se îmbogăţi permanent din iubirea infinită şi eternă a lui Dumnezeu;
- Postul susține rugăciunea, iar postul fără rugăciune nu este o lucrare duhovnicească;
- Omul duhovnicesc, rugător şi postitor, luminat de harul lui Hristos, dobândeşte gândire şi privire duhovnicească, foloseşte cuvinte duhovniceşti şi săvârşeşte fapte duhovniceşti, prin care se aseamănă cu sfinţii lui Dumnezeu;
- Postul este o stare spirituală de jertfă sau ofrandă a celui care postește, stare cultivată în mod liber și după puterea fiecăruia;
- Nimeni nu se poate lupta cu duhurile rele și cu patimile întunecate, egoiste, dacă nu a dobândit mai întâi lumina harului divin prin post și rugăciune;
- Postul este o lucrare spirituală bineplăcută lui Dumnezeu, când se practică din iubire pentru El. De aceea, nu trebuie să postim ca să fim lăudați sau admirați de oameni pentru asprimea și lungimea postului pe care îl practicăm;
- Dorim să ne hrănim cu iubirea Lui mai mult decât cu darurile Lui materiale, limitate și trecătoare. De aceea, în timpul postului se diminuează cantitatea hranei materiale și sporește hrana spirituală. Citim mai des și mai mult Sfânta Scriptură, ne rugăm mai mult, ne spovedim mai des, eliberându-ne de un trecut apăsător, și ne împărtășim mai des.
________________________________________________________________________
1. “Grăsimea corporală este, în esență, energie înmagazinată pentru a fi “mâncată” atunci când nu avem alimente. Nu e acolo de frumusețe! Așa că, atunci când postim, “mâncăm” propria grăsime. Este firesc.”
2. “Cel mai bun dintre toate medicamentele este postul.” Cuvintele îi aparțin lui Benjamin Franklin (1706-1790) și sunt redate în capitolul introductiv despre primii adepți ai postului, începând de la Hipocrate.
3. “De-a lungul aproape întregii istorii a omenirii, nu au existat cantități mari de hrană, disponibile toată ziua.”
4. “Energia provenită din mâncare este stocată sub formă de grăsime corporală și este folosită atunci când mâncarea nu este disponibilă.”
5. “Dacă nu mâncăm [între anumite ore], organismul nostru folosește energia acumulată pe post de combustibil, ca să fim în stare să găsim o altă sursă de hrană.”
6. “După o masă copioasă, sângele este concentrat în sistemul nostru digestiv, ca să se ocupe de fluxul mare de hrană, așa că la creier ajunge mai puțin sânge. Rezultatul? Poate un pui de somn.”
Acest lucru explică și de ce uneori ne este greu să ne concentrăm după o masă prea copioasă.
7. “Postul este unul dintre cele mai puternice stimulente pentru secreția hormonului de creștere, iar un nivel ridicat al acestui hormon ajută la menținerea masei slabe a corpului [a musculaturii].”
8. “Hormonii permit organismului să comute sursele energetice de la hrana consumată la grăsimea corporală. La urma urmei, avem țesuturi grase exact pentru asta – ca să le ardem atunci când nu avem hrană la dispoziție. Grăsimea nu este acolo ca să ne facă mai frumoși.”
9. “Nu puteți contracara prin exerciții o alimentație greșită.”
10. “Este atât de simplu, încât poate fi explicat în două cuvinte: nu mânca! Bei apă, cafea, ceai [neîndulcite] sau o fiertură de oase. Asta e tot.”
11. “Trebuie să echilibrați timpul în care mâncați cu timpul în care nu mâncați, ca să rămâneți sănătoș.”
12. “Pentru a judeca corect succesul unui proces trebuie să te uiți la rezultatele finale.”
13. “Cauza pentru […] senzația de foame crescută este nivelul constant ridicat de insulină, care face ca rezervele de energie înmagazinate sub formă de grăsime să rămână inaccesibile.”
Cu alte cuvinte, un nivel ridicat de insulină, prin consumul alimentelor bogate în carbohidrați și a gustărilor constante, împiedică arderea grăsimilor.
14. “Pentru a arde grăsime, trebuie să se întâmple 2 lucruri: trebuie să ardem cea mai mare parte din glicogenul acumulat, iar nivelul de insulină trebuie să fie suficient de scăzut pentru a permite deschiderea rezervelor de grăsime.”
15. “Carbohidrații rafinați și în special zahărul au cel mai mare efect asupra insulinei, astfel încât o dietă săracă în aceste substanțe este cu siguranță un început excelent pentru ruperea cercului vicios al rezistenței la insulină și pentru slăbit.”
16. “Postul este cel mai puternic stimulent cunoscut al autofagiei [procesul de curățare și reînnoire celulară]. Dacă mâncăm constant, de când ne trezim și până ne culcăm, împiedicăm activarea căilor de curățare ale autofagiei.”
Descoperirea mecanismelor autofagiei, a fost recompensată cu premiul Nobel în anul 2016.
17. “Autofagia joacă un rol important și în prevenirea bolii Alzheimer.”
18. “Atunci când rezervele de glicogen sunt pline, ficatul începe să transforme carbohidrații excedentari în trigliceride.”
19. “Concentrația înaltă de trigliceride se poate trata cu o dietă săracă în carbohidrați, care micșorează rata de creare a trigliceridelor în ficat.”
Explicație: “Pe măsură ce carbohidrații din alimentație se diminuează, ficatul scade sinteza de trigliceride – pentru că doar carbohidrații excedentari sunt transformați în trigliceride, absența lor [a celor în exces] înseamnă mai puține trigliceride.”
20. “Foamea începe în minte.”
21. “[Prin post] îi permitem organismului să ne comunice atunci când are nevoie de hrană, mai degrabă decât să mâncăm după ceas.”
Există mai multe tipuri de post, mai scurt (postul intermitent) sau mai lung (postul extins), detaliate în cartea Dr Jason Fung în cartea “Puterea miraculoasă a postului”.
“Yom Kippur, Ziua ispășirii, este Sfânta Sfintelor a evreilor. Este cel mai rar fenomen, un festival evreiesc fără nici un fel de mâncare. În schimb, este o zi de post și rugăciune, introspecție și judecată de sine când, colectiv și în mod repetat, ne mărturisim păcatele și ne rugăm ca acestea să fie scrise în Cartea vieții lui Dumnezeu.”
Surse:
https://basilica.ro/;
https://citateortodoxe.ro/
http://tineretulortodox.md/
https://www.diane.ro/
http://nutriblog.ro/