Cate zile sa postesc fara sa ma expun?
Cate zile sa postesc fara sa ma expun la riscuri majore?
POSTUL TERAPEUTIC 10%.
PROPUNERE (IDEE) CONCRETA DE ABORDARE ADECVAT ARMONIOASA A POSTULUI TERAPEUTIC EXTINS NUMAI CU APA
Intrucat un numar mare de postitori pun adesea intrebari legate de perioada optima maxima de post pe care ar urma sa o integreze in viata lor fara a se expune la riscuri mari, venim cu urmatoarea propunere / varianta concreta:
Informatii preliminare:
- Studiile stiintifice pe marginea postului terapeutic au evidentiat faptul ca o scadere consistenta in greutate de pana la max. 10% din greutatea initiala nu pune in pericol real sanatatea/viata postitorului dpdv fiziologic si anatomic functional.
- Pe de alta parte postitorii experimentati recomanda ca perioada maxima anuala de post sa fie in jur de 100-120 zile, adica circa o treime post, doua treimi alimentatie normala echilibrata.
In aceasta ordine de idei o varianta de post terapeutic periodic eficient, cu evitarea riscurilor majore, ar fi urmatoarea:
Se integreaza un post terapeutic (cu o pregatire prealabila corespunzatoare) care se va tine pana cand corpul pierde max. 10% din greutatea initiala. Astfel daca de exemplu se porneste de la 70 kg, se va posti pana in ziua in care cantarul arata 63 kg (70-7 = 63).
Apoi se face revenirea si se mananca cat mai echilibrat, mai natural si mai pur o perioada de timp egala cu o data si jumatate pana la de doua ori perioada de post. Cu alte cuvinte, daca am postit 10 zile, perioada de revenire + alimentatie echilibrat armonioasa va fi de minimum 15-20 zile. Dupa aceasta perioda de reincarcare a corpului cu nutrienti de calitate, se integreaza din nou un post 10% urmat de o revenire adecvata si o alimentatie echilibrata pentru o perioada cel putin dubla de timp.
Ciclul se repeta de cate ori se doreste, urmarindu-se efectele benefice pe care postul le produce in corp. Daca lucrurile decurg in mod armonios, ar trebui sa remarcam o imbunatatire evidenta a starii generale de sanatate si a nivelului energetic pe care il avem. De asemenea ar trebui sa remarcam cum perioadele consecutive de post sunt parcurse din ce in ce mai usor cu crize de dezintoxicare mai rare si mai suportabile.
Pentru cresterea eficientei postului si reducerea perioadei de armonizare a corpului este bine sa facem clisme periodice pentru curatarea colonului de rezidurile grosiere.
De asemenea in vederea asigurarii unui confort psihic cat mai stabil este bine ca postitorii sa fie monitorizati de un medic intiat in tainele postului terapeutic.-
Propunerea de mai sus reprezinta un punct de vedere personal ce a rezultat din sintetizarea unei multitudini de informatii culese din surse variate. Postitorii trebuie sa inteleaga insa ca toate deciziile pe care le iau in legatura cu sanatatea proprie trebuie sa fie integral asumate, respectiv ca in acest sens intreaga responsabilitate le apartine. –
Gheorghe Puiu Opriș – terapeut si moderator Grup Facebook Postul cu apa – transformare si vindecare
Comment (1)
Marian
Referitor la postarea „Cate zile sa postesc fara sa ma expun” regula de baza in postul cu apa este multiplu de 7.pana in ziua 7 se poate renunta oricand dar din ziua 7 nu se poate opri decat in ziua 14,21,28,35,42,etc.
altfel efectele se diminueaza.Revenirea nu se considera post,clismele sunt obligatorii pentru ca stimuleaza bila si obliga ficatul sa elimine toxinele.