Apa de acasa, verificata gratuit de DSP
Apa de acasa, verificata gratuit de DSP
Apa de acasa, verificata gratuit de DSP. Daca e neconforma, se instaleaza gratuit filtru de apa.
Autoritatile de sanatate publica judetene (DSP) vor verifica gratuit apa de acasa an de an. In situatia in care se stabileste ca este neconforma, proprietarii vor primi gratuit, la cerere, un filtru pe care il va deconta primaria din localitate.
Dreptul la apa potabila este, de asemenea, unul din principiile noului Pilon european al drepturilor sociale. (…) La nivel european, unul din documentele legislative de referinta cu privire la calitatea apei este Directiv 98/38/CE privind calitatea apei destinata consumului uman. (…) Altfel spus, statul este obligat sa garanteze calitatea apei pentru cetateni nu doar la conexiune, ci si la punctul final.
La nivel national, Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicata, reglementeaza calitatea apei potabile, fiind un document important din punct de vedere al asigurarii sanatatii cetatenilor. Legea stabileste anumiti parametri de calitate, stabilind ca apa destinata consumului uman trebuie sa corespunda acestora inclusiv la robimetul consumatorului si sa fie monitorizata conform unui program de monitorizare avizat de catre autoritatea de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
Totusi, in Romania nu exista in prezent o modalitate de a testa gratuit calitatea apei, costul minim al unei analize fiind de 250 de lei si variind in functie de laborator si de numarul de substante analizate. In plus, cetatenii au acces redus la informatii care privesc calitatea apei pe care o consuma si de cele mai multe ori primesc informatii abia in cazul unor accidente de poluare a apeolor, conform unui raport al Curtii Europene de Audit”, arata initiatorii proiectului legislativ.
Totodata, alesii arata in expunerea de motive ca „Romania se afla printre ultimele state din UE in ceea ce priveste consumul apei de la robinet, conform statisticilor Eurostat. In locul apei de la robinet, romanii consuma din ce in ce mai mult apa imbuteliata”.
Pentru cele relatate mai sus, Cornel Zaine si Allen Coliban (USR) propun urmatoarele schimbari.
„(11) La cerere, autoritatea de sanatate publica judetean, inclusiv a municipiului Bucuresti, verifica, in mod gratuit, maximum o data pe an, pe locuinta, respectarea parametrilor de calitate ai apei potabile din locuinte. In acest caz, prelevarea probelor se face de la robinetele din locuinta utilizatorului.
(12) Daca in urma verificarilor efectuat in conditiile prezentului articol s-a constatat neincadrarea in valorile prevazute pentru parametrii de calitate ai apei potabile, utilizatorul beneficiaza, la cerere, de un filtru de apa al carui cost este decontat de primaria din localitate:
a) in situatia in care neconformitatea este generata de reteaua interioara;
b) in situatia in care neconformitatea este generata de reteaua exteriaror, daca implementarea masurilor dureaza mai mult de 7 zile.”
Art. II. In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Sanatatii va modifica normele metodologice de aplicare a Legii nr. 458/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, care vor include procedurile de testare a calitatii apei potabile si de acordare a filtrului de apa, prevazute la art. I din prezenta lege.
Alti 24 de deputati si senatori USR au semnat pentru sustinerea acestei initiative.
Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat, ca urmare a depasirii termenului legal de aprobare. Camera Deputatilor este for decizional.
Atentie! Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul deputatilor, promulgarea sefului statului si publicarea in Monitorul Oficial!
Articol de Florin Amariei
Foto: unsplash.com