Blog

7 zile de post cu apă

Postul negru / Transformare

7 zile de post cu apă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă ții post negru 7 zile de post cu apă

Multe studii au demonstrat că postul negru conduce la o scădere a inflamației, a nivelului glicemiei și chiar la o durată prelungită de viață. Atunci când are loc un aport adecvat de lichide acest tip de post poate aduce multe beneficii organismului. Noi îți explicăm ce se întâmplă exact dacă îl urmezi timp de 7 zile.

Postul negru nu este un concept recent, dar în ultimii ani a crescut în popularitate. În cazul în care dorești să îl urmezi este bine să te pregătești din timp și, desigur, să apelezi la sfatul unui medic, respectiv nutriționist, mai ales dacă cunoști preexistența anumitor probleme de sănătate. Cunoscând în mod special stadiile prin care trece corpul tău dinainte, te poți pregătit atât mental, cât și fizic pentru experiența în sine. În continuare vei afla ce se întâmplă dacă urmezi acest regim timp de minim 72 de ore, însă experiențele pot să varieze de la persoană la alta în funcție de vârstă, dar și starea de sănătate.

Stadiul 1 

Zilele 1 – 2

Stadiul 1 al postului negru persistă doar în primele 2 zile sau 12 – 48 de ore de la ultima masă. Este indicat să planifici când va avea loc ultima masă și să decizi modul în care dorești să îl începi. Selectează o zi și un moment anume și organizează-ți programul.

Cum te vei simți – înfometat

În acest stadiu corpul tău trece la modul de post și pentru multe persoane reprezintă cea mai mare provocare. Acum începi să simți junghiurile foamei atunci când sari peste rutina uzuală a meselor. Majoritatea persoanelor care țin post negru pentru prima dată încep să observe o reducere în nivelul de energie. Acest efect poate cauza o stare dispoziție proastă sau irascibilitate; este bine să te pregătești pentru a avea mai puțină răbdare în această etapă.

Ce se întâmplă în corp – activarea modului de economisire

Mai multe lucruri se petrec la nivel celular, care sunt cauzate de foame și oboseală. Atunci când mănânci regulat, corpul tău descompune glucoza pentru a beneficia de energia necesară funcționării corespunzătare. Cât timp postești, corpul tău are nevoie să producă zahăr pentru energie, așa că inițiază un proces denumit gluconeogeneză. În timpul acesteia, ficatul transformă materialele non-carbohidrate în materiale precum lactat, aminoacizi și grăsimile în glucoză. Pe măsură ce corpul își activează așa-numitul modul de economisire a bateriei, rata metabolică bazală devine mai eficientă și folosește mai puțină energie. Acest proces de conservare include reducerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Este posibil să te simți epuizat. Dacă vei continua postul negru vei observa că o parte din energia pierdută va reveni.

Beneficii – putere mentală și sănătate a inimii

Primele două zile din postul negru pot reprezenta o provocare dificilă, dar vin însoțite de beneficii mentale și fizice. La nivel mental acest act reprezintă o modalitate excelentă de a-ți exersa puterea voinței. În mod similar alergătorilor de anduranță, care reușesc să își forțeze corpul peste limita cunoscută, persoanele care țin post negru se pot simți puternice pentru că reușesc să își înfrângă dorința de a mânca. La nivel fizic, are loc un proces de curățare incredibilă și sănătatea inimii este ajutată. Pe măsură ce rata metabolică bazală scade, grăsimea din sânge începe să dispară fiind metabolizată pentru a produce energie. Acest proces stimulează sănătatea inimii și în unele cazuri îmbunătățește nivelul de colesterol crescând nivelul colesterolului HDL.

Stadiul 2

Zilele 3 – 7

În acest stadiu au loc o mulțime de modificări și poți începe să observi schimbări la nivelul aspectului fizic, precum și al modului în care te simți.

Cum te simți – mai puțin înfometat și mai energic

Până la stadiul secund, începe procesul de cetoză, o fază critică a postului în care corpul începe să ardă grăsimea depozitată ca sursă primară de energie. Deoarece procesele asociate acesteia au loc în interiorul corpului, poți începe să te simți înfometat și obosit. Practica de a-ți aduce corpul în stare de cetoză are multiple rațiuni cunoscute: scăderea în greutate, echilibrarea glicemiei, însă trebuie să știi că dacă consumi anumite alimente la momentul potrivit poți iniția acest proces de ardere a grăsimii fără post (este vorba despre planurile alimentare de tip diete vegane ketogenice).

Ce se întâmplă în corp – se activează modul de ardere a grăsimii

Atunci când consumi o alimentație cu carbohidrați, corpul descompune zaharurile și amidonurile în glucoză – principala sursă de energie. Însă când postești sau intri în cetoză, glucoza este limitată, iar corpul apelează la depozitele de grăsime pentru energia de care are nevoie; ajunge să o descompună în glicerol și acizi grașiFicatul sintetizează cetone folosind glicerol, iar acesta este descompus de ficat pentru glucoză. În cele din urmă cetonele sunt folosite de creier pe măsură ce glucoza este mai puțin disponibilă.

Beneficii – scădere în greutate și curățare

Arderea grăsimii are mai multe beneficii, în special ajutând la slăbire. Cetoza este un mod previzibil de a ținti depozitele adipoase care rămân neatinse în urma unui stil de viață sănătos. În plus, atunci când elimini acea grăsime suplimentară se instalează un efect de detoxifiere în organism. Mecanismele naturale de apărare ale corpului folosesc grăsimea pentru a depozita metale toxice și toxine care pot afecta organismul. Însă în timpul cetozei aceste reziduuri sunt eliminate în siguranță, pe măsură ce rezerva de grăsime se epuizează. Acest efect de curățare poate afecta temporar aspectul tenului în cazul unor persoane sau, dimpotrivă, poate avea un efect de vindecare.

De reținut

Senzația de foame se îmbunătățește semnificativ în ziua 2 sau 3 și are legătură cu hormonul grelină (cauzează foamea), secretat în cantități mai mari când stomacul nu este într-un stadiu de înfometare. Două probleme principale pe care le poate cauza acest tip de post sunt legate de tranzitul intestinal și respirația urât mirositoare. În timpul stadiului 1 și 2 corpul va elimina toxine și celule alterate de fiecare dată când ai un scaun. Respirația urât mirositoare este persistentă pe întreaga perioadă și are legătură tot cu procesul de detoxifiere.

Atenție: Un post negru cu durata de 3 zile sau mai mult poate fi periculos pentru starea ta de sănătate dacă ești deja malnutrit. Poate crește riscul unui atac de gută, dacă ești predispus acestei afecțiuni. Orice tip de post este contraindicat femeilor gravide și celor care alăptează. 

Surse: www.livestrong.com; www.globalhealingcenter.com; www.healthline.com

Pentru mine posturile de 7 zile au fost provocări interesante încă de la început și chiar dacă am simțit beneficii importante le-am considerat ca fiind antrenamente pentru următorul pas care urma să îl fac: postul de 14 zile. Nu am reușit așa cum mi-am propus, decât după încă un post de 7-8 zile. Deci am avut câteva antrenamente bune. Fiecare post ținut, inclusiv cel de o singură zi au fost binecuvântări pentru mine. Le-am trăit și am fost implicat în ele și și fost mulțumitor mereu. Nu am considerat că am ratat sau că pierdut ceva prin faptul că nu am reușit să ajung mai repede la posturile de 14 și 21 de zile.

Dacă ai reușit 7 zile, FELICITĂRI! Dacă nu ai reușit încă 7 zile ci doar 5 sau 3, FELICITĂRI, pentru că ai încercat. Într-o zi vei reuși. 

Nu uita: Te poți ajuta!

Vasile Nemeș

Comments (60)

 1. SIPOS Ibolya

  Aş avea o intrebare..In timpul postului de 3 sau 7 zile e nevoie sá faci clismá?Ce se poate bea pe lingá apá.

  1. Vasile

   E recomandat sa faci ca sa elimini rezidurile care raman in organism dupa incetarea hranirii. Unii dintre cei incepatori mai beau cate un ceai, cafea, dar altii beau doar apa.

  2. Valentin

   Cam de doua saptamani , simt un blocaj in piept, tusesc , si parca nu am aer suficient .. Am fost la médic , si au zis ça nu am nimic la plamani sau inima….Credeti ça postul cu apa de 7 zile ar putea face minuni , in cazul meu ??
   Multumesc pt raspuns

   1. George R.

    Postul cu apa actioneaza direct la problema din corp , urmariti clipurile lui Cezar Elisei , studiati bine apoi veti capata increderea ca veti reusi . Succes !

   2. Gabriel

    SIGUR!!! Mie acum 3 ani mi-a apărut un chist pe ficat, am fost la 5 doctori diferiți ( am făcut echo, CT ) și toți mi-au spus că nu o sa dispară și că trebuie operat. Era înaintea Paștelui când m-am hotărât să țin 10 zile fara să mănânc, înainte cu un an ținusem 5 zile …
    Am dus la cap cele 10 zile de post, mi-a fost alaturi și soția care a vrut să încerce și ea, și a reușit…fără cea mai mica problema.
    La o perioadă după acest post am făcut un set de analize complexe și am constat că acel chist dispăruse. Repet analizele in fiecare an și ficatul e ok, la fel și eu.
    In concluzie, POSTUL CU APĂ poate face minuni… poți să-l încerci fara probleme. Primele 2 zile jumate o să fie grele dar după aia o să fie ok. Eu chiar in seara asta sunt la a 4-a zi fără mâncare, de la 7 la 9 am făcut un antrenament intens de kickboxing. M-am simțit extraordinar.
    Dă-i bătaie !!! Cu Dumnezeu înainte !!!

    P.S. O sa îți fie mai ușor dacă o să scazi mâncarea treptat până în ziua în care te decizi sa incepi postul. Evită că în ultima zi sa consumi produse bogate in zahar și grăsimi. O să îți fie mai ușor dacă procedezi așa.

 2. CARMEN

  Cât de des ar trebui sa bem apă, și cam câți litri pe zi?

  1. Vasile

   Buna. Depinde de efortul depus, de cat de cald e afara, inaltimea si greutatea dvs, insa 3-4 litri e media si as zice si minimul. Sa fiti bine hidratata, asta e important.

  2. Anonim

   Bei câtă apă simți !! Nu e o cantiatea minima sau maxima, dar trebuie sa te hidratezi. E posibil sa ai niste stari de greață in primele 2 zile dar o să treacă repede.

 3. Daniel

  Salut,eu am 8 zile de post deja și intenționez să țin 10 zile este pt prima data

  1. Vasile

   Felicitari Daniel. Care este scopul postului?

   1. Anonim

    DUPA TERMINAREA POSTULUI CU APA DE 7 ZILE CE ALIMENTE AR TREBUI SA CONSUM.CARNE EXCLUS FIINDCA NU CONSUM CARNE.MULTUMESC.

  2. Gabriel

   Ți-a părut rău când a trebuit să mănânci în ziua 11 ?? Eu mă simțeam vinovat…

 4. Vasiliu Lacramioara

  Buna ziua,
  Acum doua zile m-am speriat rau de tot cand am vazut ca , nefiind o perioada atenta, am ajuns la 82,5 kg. In seara respectiva nu am mai mancat nimic, iar a doua zi de dimineata , am vazut pe TVR 1 un reportaj despre taberele de post cu apa. M-am hotarat sa incep un post cu apa de 7 zile. Sunt in a doua zi de post cu apa sin nu am simtit deloc senzatia de foame. Mi-e foarte bine, sper sa reusesc ce mi-am propus, adica 7 zile de post cu apa.
  Mi-am propus chiar sa repet postul, macar la 2 luni, daca nu lunar. Nu stiu daca este posibil, dpv a sanatatii.
  Lacramioara

  1. Vasile

   Felicitari. Este ok la doua luni sa faceti 7 zile de post. In grup avem postitori care fac lunar cateva zile.

  2. Gabriel

   Ai reușit să faci ce ți-ai propus??? Post negru o data la 2 luni ??

 5. Cornel

  Ce se intampka cu aminoacizii esentiali in timpul postului mai indelungat cu apa? De unde ii ia organismul stiind ca nu poate sa ii produca singur…

  1. Suplimente.

 6. Cornel

  Dupa 3 saptamani… nici un raspuns. Frumos!

  1. Imi cer scuze nu am vazut comentariul dvs. Va invit in grupul nostru Postul cu apa – transformare si vindecare. Acolo sunt mai activ. Multumesc pentru intelegere.

   1. Jurablea Ana Maria

    Vreau sa Tin Post
    Am nevoie de un ajutor cum sa tin

  2. Am lansat invitatia in grup pentru ca acolo avem deja zeci de raspunsuri. Imi cer scuze, inca nu reusesc sa administrez eficient timpul. An nou fericit. vasile

 7. Maria Cernea

  Eu am 64 de ani!
  Eram si sunt o mare mancacioasa. Kilogramele s-au adunat si am decis sa tin un post negru
  Am inceput de luni, azi este a 4 a zi. Sper sa tin 5, daca nu reusesc 7. N-am mai tinut niciodata niciun fel de post!
  N-am consultat niciun medic, am baut apa si ceaiuri si singurul lux a fost cafeaua cu putin lapte si putin zahar, asta ca frustrarea sa nu fie prea mare.
  Fac clisma seara!
  Sanatate

  1. felicitari!

 8. Iulian

  Am tinut 7 zile post negru terapeutic cu apa, nu am făcut clismă, am resimțit la inceput senzația de foame, apoi în zilele 5, 6, 7 am fost slăbit fizic. Am eliminat prin tuse o spută neagră maronie, dezgustătoare, în ziua a 6-a am salivat abundent timp de 12 ore, eliminând multe toxine, saliva avea un aspect și un miros neplăcut. Rezultatul: m-am vindecat de astmul bronsic ( medicina alopată nu e capabila sau nu vrea să vindece această boală), am dat jos 9 kg și valorile glicemiei și ale tensiunii arteriale au revenit la nivel normal!!! Voi repeta acest post, căutând să măresc numărul de zile de tratament cu apă. Recomand tuturor celor interesați! Trebuie și un efort de voință dar se poate obține rezultatul dorit pentru sănătate. Succes tuturor!

  1. Vai ce frumos! Felicitari. Ma bucur mult de asemenea marturie. Va invit in grupul nostru de pe Facebook.

 9. Elian

  Buna ziua, am 21 de ani (băiat) și sunt mare fan post cu apă, ce este drept nu am mai reușit niciodată 7 zile la rând sa fac asta dar posturi de o zi am avut peste 50 in viața mea.

  Acum incerc sa fac și asta, am cam 66 kg la 172cm.

  Credeți ca poate fi ceva foarte contra-indicat?

  1. Posturile scurte nu sunt periculoase. Nu va recomand mai lungi de 3-5 zile.

 10. Viorica

  Buna seara, de curand am fost diagnosticata cu steatoza hepatica grad sever, sunt socata, ma socat diagnosticul, nopti la rand nu am dormit gandindu ma la boala, mi o zis doctorul ca nu este tratament ptr aceasta boala ci regim alimentar, dieta etc. Etc. Intre timp v am gasit pe google cu postul cu apa, va intreb ca un copil din clasa I cum sa incep, este bine ptr ficat postul cu apa? Cu cate zile de post sa incep? C’è trebuie sa mananc urmatoarea zi cand termin postul? Va multumesc anticipat la intrebarile mele, o seara Buna.

  1. Buna.
   Imi pare rau sa aud asta.
   Da. se poate. insa e necesar sa incepeti cu o masa pe zi si din cand in cand cate o zi de post doar cu apa. Dupa un timp puteti trece doar pe apa, dar nu pot stii exact situatia dvs. Imi puteti scrie la email: postulcuapa@gmail.com

 11. Mihaela

  Buna ,
  As dori sa tin postul cu apa 7 zile .Intrebarea mea este daca trebuie sa renunt la plantele pe care le iau zilnic ,respectiv : zeolit ,Adaptogen ,neem ,tonic cerebral si 1/5 l de amestec turmenic ,ghimbir si lamaie.,sau eficinta este aceeasi si cu plantele ? Tin aceste post pentru detoxifiere ,curatare si purificare .Multumesc !

  1. Buna.

   Eu as renunta la plante pentru a testa forta apei pentru mecanismul autofagic. Si dupa aceea puteti relua desigur. Succes/

  2. Raluca

   Pentru post de 3 zile este nevoie de clisma?

 12. Nicoleta B

  Buna ! Și bun găsit
  ..,v-am descoperit de câteva zile , ma bucur și sunt tot mai dornica sa au mai multe despre postul , va rog , -vreau sa știu care apa este cea mai buna pentru post ,
  – am probleme cu digestia și reflux gastric , câte zile ar fi indicat pt prima data ?
  – am mai încercat postul intermitent , am reușit 3-4 zile apoi apoi cad și mănânc orice și nu mii bine
  -dati-mi va rog un sfat , am 92-93kg și vreau sa reușesc un post benefic pentru corp si suflet
  -am si o durere sufleteasca care ma deprima si din cauza asta recurs la recompense si cad din nou tot ce incerc ,
  Va multumesc anticipat !

 13. Costel

  Am citit despre post si aud numai vorbe ffff bune de ce poate sa vindece postul cu apa azi e prima zi care sper cu puterea Domnului de sus sa reusesc pentru sanatate

 14. Costel

  Vasile multumesc pentru ecsplicatile date de tine

  1. vasile

   Mult succes!

 15. Vasilica

  Bună dimineața . Ma bucur tare mult ca v am găsit. Am 46 ani și de când ma știu ma confrunt cu probleme de greutate . Am probleme cu coloana iar în momentul în care kg încep sa se acumuleze chiar și 4-5 ma dor foarte tare picioarele și oasele bazinului .o întrebare am și eu pentru dumneavoastră. Ce fel de suplimente trebuie administrate ?? Va mulțumesc frumos.

  1. Mai intai post cu apa.

 16. ARDELEAN ALEXANDRU

  V-as ruga,daca se poate,sa-mi spuneti cum se bea apa in timpul unei zile si in ce cantitate? Vamultumesc anticipat!

  1. Nu conteaza. Sa fiti hidratat conteaza. Eu asa fac. Nu cantitati mari deodata.

   1. Victor

    Buna seara !Am colita ulcerativa,singerari in scaun cite zile de post negru ați recomanda pentru refacerea colonului.Multumesc

    1. Faceti (din nou) colonoscopie mai intai sa vedeti ce probleme sunt. Incepeti cu 2-3 zile si vedeti reactiile si apoi decideti daca continuati sau nu.

 17. Daniela

  Bună seara. Am helicobacter si artrita reumatoida. Credeți ca postul cu apa i-mi va ajuta?

  1. Scuze nu am vazut comentariul. Da da va ajuta.

 18. Elena Popoiu

  O provocare pentru mine ,sunt la a doua tura de post de 7 zile , azi la ziua 5 si m-am trezit putin amertita si obosita desi am dormit 8 ore. Simt o durere puternica in zona ovarului drept si a ficatului. In cursul zilei starea de bine a revenit si energia .Recomand tuturor acesta experienta.
  Este o buna oportunitate pentru a ne testa si intari vointa si caracterul.
  Ma bucur ca existati!

  1. Felicitari.
   Multumesc.

 19. Maria B

  Bună!
  Am mai ținut postul acesta , dar numai 2 zile. Nu am simțit foame deloc fiindca nu mananc mult de obicei. Problema mea e la articulatii, dor și îmi ingreuneza mobilitatea, dar nu in acelasi loc, e când la maini, cand la picioare. Degetele sunt umflate și parca au un lichid între falange.
  Dupa post mi-a fost bine, dar nu am luat nimic supliment in acele 2 zile. Normal iau colagen tip 2 și glucosamina, condroitina, msm.
  E ok sa țin post mai mult, vreo 3 zile doar cu apa sau sa iau și pastilele acestea cat țin postul?
  Mulțumesc!

 20. Mk

  De ce nu ii intrebati pe cei din Africa care nu au ce manca ..intrebatii pe ei despre post

  1. Valentin

   Cam de doua saptamani , simt un blocaj in piept, tusesc , si parca nu am aer suficient .. Am fost la médic , si au zis ça nu am nimic la plamani sau inima….Credeti ça postul cu apa de 7 zile ar putea face minuni , in cazul meu ??
   Multumesc pt raspuns

   1. Nu putem sa stim daca nu avem un diagnostic clar. Intrebati medicul va rog.

  2. De ce sa ii intrebam? Infometarea este un chin o durere, postul este un act benevol.

 21. State

  Buna seara!
  Sunt o femeie în vârstă de 50 de ani, am depășit greutatea ideală cu vreo 10 kg și am o viață sedentară grav.
  Am decis să încep și eu postul cu apă, astăzi e prima zi. Am băut o cafeluță slabă dimineață, fără zahăr și fără lapte. Mă simt bine și nu am senzație fe foame căci beau apă cu zeamă de lămâie. Mi.am propus să țin postul cu apă 21 de zile, ținta mea este să ajung la autofagie. Pentru mâine dimineață mi.am făcut un suc de sfeclă cu măr și lămâie, iar pentru restul zilei mi.am făcut un ceai din plante din curte, nu de la plafar. Voi bea apă de fântână și sunt decisă să țin acest post.

  1. Irina S.

   Buna ziua, va felicit pentru decizia luata! Puteti de asemenea sa beti zeama de compot neindulcit, supa de legume strecurata. Va recomand apa cu lamaie constant! Numai bine si mult succes!

  2. Dana

   Va rog sa imi spuneti daca iau ulcamed si nolpaza pentru gastrita , pot incepe pistul cu apa, si cate zile .

   1. da. incepeti cu 3 zile

 22. Dumitru

  Am ficat gras supraponderal am făcut posturi cu apa doresc sa fac 21 zile pt eliminare ficat gras și slăbire doresc sfaturi multumesc

  1. Dumitru

   Sfaturi pt slăbire și ficat gras

   1. faceti post cu apă e foarte indicat.

 23. Lidia Samoila

  Am inceput un post de 7 zile am diabet de tip 2 SI cu tensiunea nu am vb cu medic sa intrerup medicamentele SI insulina seara ?tine de 3 zilesi pina acum am luat tratamentul dar mi a scazut glicemia tare am avut dimin 66 ce mai sfatuiti?miine e a 4 zi fac postul cu apa sa mai simt bine va rog scrietimi sa stiu ce sa fac va mulțumesc

 24. Mihaela Maftei

  Buna ziua! Am 6 zile de post cu apa,eu adaug și lămâie ca sa pot bea o cantitate suficientă,cam 3litri pe zi. Astăzi am făcut din 3 gratuit,4portocale și 5lamii,cam un litru de suc și pina la 4litri am adăugat apa. Asta fac inca trei zile și pentru inca 2 zile sa fac o detoxifiere cu sare amara. Va rog sa-mi Spune-ți dacă fac bine. Precizez ca aseară am băut 1litru de zeama de varza. Mulțumesc din suflet!🙏❤️

Adaugă o întrebare, un comentariu sau o recenzie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *